GroenLinks steekt de handen uit de mouwen

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een maatschappelijke organisatie in de stad om vrijwilligerswerk te doen.
Door ter plekke mee te lopen en met de mensen in gesprek te gaan wil de fractie de dagelijkse praktijk binnen de verschillende maatschappelijk organisaties beter leren kennen. Ook wil GroenLinks hiermee vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen. Vrijwilligers leveren een belangrijke, positieve bijdrage aan onze stad. Zonder hen zou Enschede een stuk minder kleurrijk zijn.

De fractie van GroenLinks bezoekt uiteenlopende organisaties in allerlei verschillende sectoren. Bijvoorbeeld in de zorg, op een biologische boerderij of bij een culturele instelling. Op deze plek op de site wordt steeds aangekondigd waar de fractie wanneer naar toe gaat.

GroenLinksleden die daar interesse in hebben zijn uitgenodigd om een keer met de fractie mee te gaan. Wil je ook een keer je handen uit de mouwen steken? Neem dan contact met ons op!

Zaterdag 16 maart: GroenLinks Tweede Kamerlid en raadsfractie in actie tijdens NL Doet

GroenLinks stak, net als voorgaande jaren, tijdens de vrijwilligersactie NL Doet de handen uit de mouwen. GroenLinks Tweede-Kamerlid Linda Voortman en raadsleden Robin Wessels en Tiny Hannink hielpen zaterdag buurtbewoners bij de jaarlijkse opschoondag in Boswinkel.

Zaterdag 23 februari 2013: Natuurwerkdag met EnHOe in het Aamsveen

Eind februari was het weer zover, mensen van GroenLinks Enschede hebben in het Aamsveen de handen uit de mouwen gestoken. Zaterdag 23 februari hielpen GroenLinksers EnHOe tijdens een natuurwerkdag in het Aamsveen. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers waar ook GroenLinksers toe behoren, die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
Klik hier voor het verslag

Zaterdag 3 maart 2012: Natuurwerkdag met EnHOe op 't Spik

Zaterdag 3 maart hielp GroenLinks EnHOe tijdens een natuurwerkdag op ’t Spik, bij het Smallenbroek. Het is inmiddels traditie; elk jaar gaat GroenLinks een ochtend samen met EnHOe aan de slag in een Enschedees natuurgebied. Dit jaar werd een houtwal op ’t Spik onder handen genomen. Voor het behoud van dit stukje typisch Twents cultuurlandschap is het noodzakelijk om regelmatig bomen en struiken op de houtwallen tussen de weides en akkers terug te snoeien. Dat betekent dat de zaag ter hand werd genomen.
Klink hier voor een fotoverslag.

Zaterdag 5 maart 2011: Natuurwerkdag met EnHOe op het Varviksveld

Zaterdag 5 maart hielp GroenLinks EnHOe tijdens een natuurwerkdag op het Varviksveld. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
Net als voorgaande jaren ging GroenLinks samen met EnHOe aan de slag in een Enschedees natuurgebied. Dit jaar ging de fractie van GroenLinks aan de slag op het Varviksveld, om berkenopslag te verwijderen van de heide. Zo wordt ervoor gezorgd dat de boel niet dichtgroeit en de heide in stand blijft.

Zaterdag 27 maart 2010: Werken in de natuur met EnHOe

Zaterdag 27 maart hielp GroenLinks EnHOe tijdens een natuurwerkdag op de Lonnekerberg. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
Het is inmiddels een beetje traditie geworden; elk jaar gaat GroenLinks samen met EnHoe aan de slag in een Enschedees natuurgebied. Dit jaar ging de fractie van GroenLinks aan de slag op de Lonnekerberg, om daar meer ruimte te maken voor bijzondere planten.

Woensdag 10 februari 2010: GroenLinks neemt kijkje in keuken bij Resto VanHarte

Woensdag 10 februari nam GroenLinks vast een kijkje in de keuken bij Resto VanHarte, dat een week later feestelijk werd geopend. GroenLinks is een groot voorstander van initiatieven die mensen in de wijk bijelkaar brengen, zoals het wijkrestaurant Resto VanHarte.
Resto VanHarte is een landelijke organisatie die investeert in de sociale cohesie van de samenleving. Het doel van Resto VanHarte is het doorbreken van sociaal isolement en het vergroten van leefbaarheid in de wijken. De Enschedese Resto is te vinden in wijkcentrum De Roef. Dit doet Resto VanHarte oa door mensen van diverse leeftijden, religies en culturen samen te brengen in laagdrempelige eetgelegenheden. Dat sluit heel goed aan bij het gedachtegoed van GroenLinks. Daarom praatten raadsleden en GroenLinks wethouder Van der Zee met de vrijwilligers in de keueken over hun werk. Vervolgens schoven de GroenLinksers aan voor de maaltijd.

Vrijdag 13 november 2009: GroenLinks aan de slag bij Surplus

Vrijdag 13 november ging de fractie aan de slag bij Surplus. Stichting Surplus heeft als missie vraag en aanbod van werk op creatieve wijze bijeen te brengen door inzet van langdurig werklozen vanuit de visie dat iedereen inzetbaar is. Juist nu, tijdens de economische recessie, vindt GroenLinks het belangrijk om deze doelgroep niet uit het oog te verliezen.
De fractie werkte een ochtend mee op de Forelderij. De raadsleden werden om 8:30 uur verwacht voor een gezamenlijke kop koffie. Daarna werden de taken verdeeld. Om 12:00 uur zat het werk erop en werd er gezamenlijk gegeten. Tot slot volgde een korte uitleg over de werkwijze en het project. 

Vrijdag 12 juni 2009: Fractie GroenLinks in jas TV Enschede FM

Daar sta je dan met je microfoon en een cameraman, een aantal vragen op papier achter de hand. Op het busstation in Enschede is het zonnig, doch winderig en de mensen laten zich niet makkelijk aanschieten.
“Goedemiddag mevrouw, TV Enschede FM, mag ik u wat vragen over het informatiesysteem voor de bussen?” De GroenLinks fractie is deze week als vrijwilliger in de jas gekropen van de verslaggevers van TV Enschede FM.
Opdracht is om busreizigers te vragen naar hun mening over de informatie over vertrektijden, perrons en bestemmingen van de bussen op het centraal station in Enschede. Ieder van ons neemt een taak voor haar rekening: Tiny doet het radio-deel, Marieke de bureauredactie en ik ga met de cameraman voor het TV-deel.
Lees hier het verslag.

Vrijdag 20 maart 2009: Make a Difference Day

De fractie van GroenLinks neemt ieder jaar deel aan de landelijke MADD-dagen. Ieder jaar tijdens MADD kunnen in heel Nederland mensen als vrijwilliger een vrijdag en zaterdag mee lopen binnen één van de vele maatschappelijke organisaties in ons land. De fractieleden van GroenLinks hebben hier in voorgaande jaren met veel plezier aan deelgenomen en doen ook dit jaar weer mee.
Klik hier voor meer informatie over MADD. 

Zaterdag 21 februari 2009: Werken in de natuur met EnHoe

Ook deze winter hielp GroenLinks de natuurwerkgroep EnHoe. De fractie en de wethouder gingen aan de slag op de Lonnekerberg. 
Lees hier het verslag.

Vrijdag 30 januari 2009: Op bezoek bij taallessen

Vrijdag 30 januari bezochten de fractieleden van GroenLinks een taalles in buurthuis de Kom en in speeltuin ’t Honk. Alle deelnemers aan de lessen doen dit vrijwillig. De vrouwen willen graag beter Nederlands leren, meer moedoen in de Nederlandse samenleving. Dit doen ze met veel enthousiasme, al is het Nederlands voor velen niet makkelijk. 
Klik hier voor een impressie van beide lessen.

 

Zaterdag 22 november 2008: Atak

GroenLinks heeft altijd een warm plekje in haar hart gehad voor Atak, en we wilden graag een keer de handen uit onze mouwen steken daar. In het oude Atak hadden we nog een discussie gehouden  over de muzikale meerwaarde van popmuziek in Enschede, en de rol van Atak daarin. In het nieuwe Atak waren we tijdens de openingsweek meer dan welkom.
Lees hier het verslag 

Vrijdag 31 oktober 2008: Make a Difference Day

De fractie van GroenLinks neemt ieder jaar deel aan de landelijke MADD-dagen. Ieder jaar tijdens MADD kunnen in heel Nederland mensen als vrijwilliger een vrijdag en zaterdag mee lopen binnen één van de vele maatschappelijke organisaties in ons land. De fractieleden van GroenLinks hebben hier in voorgaande jaren met veel plezier aan deelgenomen en deden ook dit jaar weer mee.

Tiny Hannink bakte patat in verzorgingshuis de Posten
Jelle Kort hielp de vaste vrijwillige klusjesman van Aveleijn Pathmos
(Lees de verslagen door op de link te klikken)

Vrijdag 29 augustus 2008: Fietstaxi's

Sinds dit voorjaar rijden er op zaterdag en op koopzondagen fietstaxi's van Imagine! over de Cultuurmijl (de weg van het Muziekkwartier naar de musea in Roombeek). Imagine! is van plan om in de toekomst hun fietstaxidienst uit te breiden, zodat op meer dagen in de week van deze dienst gebruik kan worden gemaakt. Samen met GroenLinks deed Imagine! daarom een proef op vrijdagmiddag. De fractieleden stapten achter het stuur van de fietstaxi's en vervoerden passagiers gratis door de binnenstad.
Lees hier het verslag

Vrijdag 9 mei 2008: Met Stichting Present naar 't Bouwhuis

Stichting Present Enschede zet incidenteel beschikbare groepen in bij mensen die hulp nodig hebben. De mogelijkheden en beschikbaarheid van de groep staan hierbij centraal. De groepen gaan aan de slag met klusprojecten, die Present in samenwerking met maatschappelijke hulporganisaties selecteert.
De 'klus' die Stichting Present voor GroenLinks heeft geregeld is een 'tuttelmiddag' met een aantal bewoners van 't Bouwhuis. 't Bouwhuis is onderdeel van de Twentse Zorgcentra en biedt zorg en begeleiding aan mensen met een verstandelijke handicap. Op deze middag werd er door de vrijwilligers extra aandacht besteed aan een oudere groep bewoners (tussen 50 en 60 jaar), d.m.v. activiteiten als sjoelen en nagelslakken, maar vooral ook door een prettige sfeer te creëren.
Lees hier het verslag

Vrijdag 14 maart 2008: Zorgboerderij De Viermarken

Vrijdagochtend 14 maart bezocht de fractie De Viermarken.
Boerderij De Viermarken is een ecologische zorgboerderij in de noordwestelijke stadsrand van Enschede. De boerderij is een kleinschalig gemengd productiebedrijf met huisverkoop.
Om 9:00 uur werd GroenLinks op de boerderij ontvangen door Mieke van Dracht, directeur van de boerderij. Zij gaf eerst een rondleiding met uitleg over het reilen en zeilen op de zorgboerderij.
Na de koffiepauze gingen de GroenLinksers aan het werk op de boerderij.
Lees hier het verslag
Kijk voor meer informatie over De Viermarken op: www.viermarken.nl

Zaterdag 23 februari 2008: Werken in de natuur met EnHoe

Voor de tweede keer hielp GroenLinks de natuurwerkgroep EnHoe. Vorig jaar gingen we stevig aan de slag om het heidelandschap van Hof Espelo te behouden. Deze keer werd er gewerkt aan het botanisch beheer van de Lonnekerberg. Het werk begon om 9:00 uur en om 13:00 uur sloten we af met een soepje.
Lees hier het verslag
Heb je zin om ook eens een zaterdagochtend lekker te werken in de natuur? Kijk voor meer informatie op http://www.enhoe.nl/

2 en 3 november 2007: Make a Difference Day

De reguliere vrijwilligersmiddag van de fractie viel deze maand samen met de landelijke MADD-dagen. Een vrijdag en zaterdag waarop in heel Nederland mensen als vrijwilliger mee kunnen lopen binnen een van de vele maatschappelijke organisaties in ons land. De fractieleden van GroenLinks hebben hier in voorgaande jaren met veel plezier aan deelgenomen en zetten zich uiteraard ook dit jaar weer in als vrijwilligers bij een van de projecten in Enschede in het kader van MADD.

Mariska van Heijster ging aan de slag bij het Dierenopvangcentrum
René Tenkink ging aan het werk bij de Openbare Bibliotheek Enschede
Marieke Arends hielp mee met de werkzaamheden bij Speeltuin de Zuider
Tiny Hannink begeleide bewoners van de Cromhoff
(Lees de verslagen door op de link te klikken)

Vrijdag 7 september 2007: Voedselbank

Vrijdag 7 september ging GroenLinks bij de Voedselbank aan het werk. Samen met een aantal GroenLinks leden heeft de fractie meegeholpen met het inpakken en uitdelen van de voedselpakketten.
We wilden natuurlijk niet met lege handen bij de Voedselbank aankomen. Daarom bracht de fractie 50 kilo biologische appels mee om in de pakketten te stoppen. 
Lees hier het verslag

terug