Make a Difference Day; maak er een bijzondere dag van

Make a Difference Day (MADD) viel dit jaar op 31 oktober. Er waren dit keer niet zo heel veel activiteiten, in het werkveld waar ik graag een paar uur bezig wilde zijn, was geen aanbod.
Maar ik zag wel het verzorgingshuis de Posten staan. Daar werden mensen gezocht die op 31 oktober tussen 14.00 en 15.30 uur op de PG afdeling wilden helpen bij het patatbakken.
Een PG afdeling, een psychogeriatrische afdeling waar demente mensen verblijven, trekt mij steeds. Hoe lukt het aan demente mensen kwaliteit van leven te bieden?
Op de Posten weten ze daar wel weg mee.
Op mijn telefoontje dat ik wel wilde komen, werd meteen enthousiast gereageerd. Op de afdeling werd ik plezierig ontvangen en ik mocht de afdeling zien. De bewoners hebben elk een eigen kamer, waar met grote letters hun naam opstaat. De badkamer delen ze met een medebewoner. Waar mogelijk komen de mensen op tijd uit bed en verblijven in de huiskamer. Die ziet er gezellig uit, met opvallend een grote kalender die dag en datum aangeeft.
Op deze afdeling lopen in het kader van hun opleiding twee leerlingen stage, die iets voor de bewoners moeten organiseren. Daar kunnen ze prima mee uit de voeten; ze bedenken  een patatkraam en bakken patat en kleine ‘borrel’hapjes.
Eerst help ik een echte marktkraam opbouwen in de hal (van de afdeling). Er is intussen ook een vrijwilliger gekomen om muziek te maken en er heerst een gezellige sfeer in de hal. Een enkele bewoner helpt mee opbouwen, daarna komen de anderen. Ik help mensen ophalen. De heer, die met mij niet mee wil, zie ik even later toch aan de arm van een verzorgende binnen stappen. Enkele mensen die niet van bed kunnen komen er in hun bed bijstaan. Intussen ruikt het naar patat en de eersten beginnen al te smullen. Een leuk versierd glas met drinken maakt het feest compleet. Enkelen zingen voorzichtig wat mee met de muziek, ieder lijkt te genieten. Een eenvoudige activiteit, die echter teveel tijd kost als die alleen door het vaste personeel georganiseerd moet worden.
Met de hulp van stagiaires en de andere vrijwilligers is het een fijne middag geworden.

Tiny Hannink

terug