Met EnHOe aan het werk op de Lonnekerberg

Iedere twee maand steekt GroenLinks de handen uit de mouwen, om te helpen bij een vrijwilligers klus. Op zaterdag 23 februari waren we aanwezig op de Lonnekerberg, om deel te nemen aan de natuurwerkdag van ‘EnHoe’. EnHoe is de afkorting van "Enschede, Hengelo, Oldenzaal en omgeving" en dit geeft precies aan in welke omgeving de groep actief is. 
Na een half uur fietsen ben ik bij de verzamelplek. Geluk, het is mooi weer, eerst al om te fietsen, maar daarna ook voor het werk.
We gaan bezig met het bosrandbeheer. ´We´, zijn niet alleen GroenLinksers, maar ook heel veel mensen van ´EnHoe´. Mannen en vrouwen, van jong (10 jaar) tot oud. (Nou ja, wanneer ben je oud? Zolang je nog in het bos kunt werken, niet!! Dat lukt nog tot boven de 70.)
We moeten de exoot Rhododendron met wortel en tak uitroeien. Dit is een mooie plant, maar hij hoort niet in een loofbos thuis. Hij groeit te dicht, maakt het bos te donker en laat in het bos geen uitzicht toe. We gaan hard aan de slag, maar na een half uur wordt het tempo aanzienlijk lager. Geen nood, we zijn met een grote groep en daardoor gebeurt  er toch heel veel.
Om elf uur zijn we helemaal aan koffie toe en ploffen in een grote kring op de grond. We zijn verbaasd hoeveel er al af is en wat een ander zicht dat geeft. Na de koffie nemen we nog een stuk iets verderop onder handen. Meer handigheid vangt de vermoeidheid op en er gaat weer heel veel uit. Niet alleen rhododendron, maar ook heel veel zelf–uitgezaaide dennetjes moeten er aan geloven. Het is heerlijk om zo in het bos aan de slag te zijn. Voor het bos is het een behoud dat er op deze manier veel ´hand´werk verzet wordt.
Als om 13.00 uur de soep komt ligt er een hele rand ´groen–afval´ dat de komende week opgehaald kan worden.
Na een praatje tijdens de soep, gaan we weer huiswaarts. Politici van GroenLinks hebben laten zien dat ze niet alleen praten kunnen, maar ook de handen uit de mouwen steken.

Tiny Hannink (t.hannink@enschede.nl)

terug