GroenLinks met EnHOe aan de slag in het Aamsveen

Eind februari was het weer zover, mensen van GroenLinks Enschede hebben in het Aamsveen de handen uit de mouwen gestoken. Zaterdag 23 februari hielpen GroenLinksers EnHOe tijdens een natuurwerkdag in het Aamsveen. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers waar ook GroenLinksers toe behoren, die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Dit keer gingen we in het Aamsveen aan de slag, op een terrein in beheer van Landschap Overijssel gelegen ten zuiden van Enschede tegen de grens met Duitsland.
Het Aamsveen is een hoogveengebied dat ooit deel uitmaakte van een veel groter hoogveencomplex, dat zich ook over de grens heen in Duitsland uitstrekt in het Amtsvenn en Hündfelder Moor. Het Aamsveen is aangewezen als Natura 2000 gebied, het is ook daarom een belangrijk natuurgebied.

Het gebied groeit dicht en met een hele groep mensen gingen we de vegetatie te lijf met zagen en tangen. Al gauw ontstond er een geheel ander landschap, met veel ruimte en een enkele inheemse boom. Want vooral de ‘vreemdelingen’ die geen natuurlijke vijanden hebben, groeien te hard en moesten gesnoeid worden. De pauze is altijd een heerlijk moment om even een praatje te maken. Dit keer kregen enkele middelbare scholieren een certificaat, zij hadden hun maatschappelijke stage bij EnHOe gedaan en hadden deze morgen hun uren vol gemaakt. Geen reden om niet verder aan het werk te blijven en zeker een van deze jongeren wil vaste vrijwilliger worden. Ik hoorde ook dat de maatschappelijke stage alweer gestopt zal worden en zal hier navraag naar doen.
We zagen een hele berg afval, ook chemische troep. Jammer dat in zo’n mooi gebied deze rommel weggegooid wordt. Er zijn toch zulke goede mogelijkheden om dit legaal kwijt te raken.
Vele handen maken licht werk, dat werd nog weer eens bewezen toen een hele berg takken een mooie ril moest worden in het bos.
Na flink werken klommen we moe maar voldaan weer op de fiets.

Tiny Hannink

terug