Voedselbank maakt indruk op GroenLinksvrijwilligers

GroenLinks heeft zich altijd hard gemaakt voor het oprichten van een Voedselbank in Enschede. Het staat in ons raadsverkiezingsprogramma en we hebben het ook in het coalitieakkoord opgenomen. Dat betekent dat de gemeente het (financieel) mogelijk maakte dat er een Voedselbank in onze stad van start is gegaan.
Vorige week konden we met eigen ogen zien en ervaren hoe de Voedselbank in praktijk functioneert en wat deze organisatie betekent voor de armen in Enschede. In het kader van het GroenLinks-vrijwilligersproject stak de raadsfractie aangevuld met bestuursleden de handen flink uit de mouwen in de accommodatie van de Voedselbank aan de Van Limborghstraat.
We verdeelden ons in twee ploegen. Het eerste GroenLinks-team hield zich bezig met het inpakken van de voedselproducten in speciale kratten en de tweede ploeg werd ingezet bij het uitdelen. Ondertussen spraken we met bestuursleden en andere vrijwilligers. GroenLinks vulde de voedselpakketten aan met zakjes biologische appels.
We hebben een hele goede indruk gekregen van nut en noodzaak van de Voedselbank. Natuurlijk, eigenlijk zou zo’n instelling niet nodig moeten zijn. We leven immers in een rijk land waar armoede niet mag voorkomen. En toch is die armoede er wel, ook in Enschede! Het is best confronterend als je voedsel uitdeelt aan stadgenoten die, plat gezegd, in de shit leven. Je ervaart een soort afspiegeling van de arme kant van Enschede. Dat zijn hele verschillende mensen, zoals alleenstaande moeders met jonge kinderen, bejaarden, asielzoekers, verslaafden. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben het financieel zo zwaar dat ze amper geld hebben voor het kopen van eten en kleding. 

Voedselbank verlicht zorgen

De Voedselbank verlicht die zorgen door elke week op vrijdag behoorlijke voedselpakketten beschikbaar te stellen. Er zit van alles in; brood, beleg, sap, groente, noem maar op. Er worden ook veel diepvriesproducten bijgevoegd. Het aanbod varieert want deze instelling is afhankelijk van de leveranciers. Soms zijn er extraatjes. Zo was er vorige week speelgoed : ballen, knuffels, autootjes, poppen, etc. De kinderen glunderden.
Vorige week deelden we met de andere vrijwilligers ruim 140 voedselpakketten uit. Elke week stijgt dat aantal. Het bestuur van de Voedselbank verwacht dat het aantal blijft toenemen. Ze gaan zelfs uit van een prognose van uiteindelijk 400 per week.
De Voedselbank heeft na enkele omzwervingen nu een geschikte ruimte. De huur en de inrichting (met koelcellen) wordt betaald van de eenmalige gemeentelijke subsidie. Maar dat geld raakt op en er moeten meer sponsors gevonden worden om de Voedselbank ook in de komende jaren in de benen te houden. Dat lijkt nodig, want de armoede krijgen we  waarschijnlijk niet in een korte periode Enschede uit, ook al is dat de topprioriteit van GroenLinks en andere partijen. 

Organisatie staat als een huis

De organisatie van de Voedselbank staat als een huis. De logistiek is prima geregeld. Alle vrijwilligers weten precies wat ze moeten doen. Of het nou administratieve taken zijn, of inpakken, sjouwen, uitdelen pakketen; dat maakt allemaal niet uit. Het gebeurt snel, efficiënt en in een leuke sfeer. Opmerkelijk is dat deze organisatie veel vrijwilligers heeft. Zestig tot zeventig mensen zetten zich in voor de Voedselbank. Dat is een indrukwekkend aantal.
Het is jammer dat er in de ruimte van deze instelling geen informatie te vinden is over de bijzondere bijstand die juist voor de klanten van de Voedselbank zo belangrijk is. Juist deze week is er een rapport van de Rekenkamer van Enschede verschenen waarin staat dat vele armen geen gebruik maken van de bijzondere bijstand omdat ze die voorziening niet kennen.
De Voedselbank is een plek waar je voorlichting over de bijzondere bijstand zou moeten geven. Dat is een verantwoordelijkheid van de gemeente.
Ook andere sociale organisaties kunnen daar hun gezicht laten zien en hun helpende hand bieden. De GroenLinksfractie wil dat stimuleren en zal er in het komende armoededebat aandacht voor vragen.

René Tenkink (r.tenkink@enschede.nl)

terug