Fractie GroenLinks in jas TV Enschede FM

Daar sta je dan met je microfoon en een cameraman, een aantal vragen op papier achter de hand. Op het busstation in Enschede is het zonnig, doch winderig en de mensen laten zich niet makkelijk aanschieten.
“Goedemiddag mevrouw, TV Enschede FM, mag ik u wat vragen over het informatiesysteem voor de bussen?” De GroenLinks fractie is deze week als vrijwilliger in de jas gekropen van de verslaggevers van TV Enschede FM. Opdracht is om busreizigers te vragen naar hun mening over de informatie over vertrektijden, perrons en bestemmingen van de bussen op het centraal station in Enschede. Ieder van ons neemt een taak voor haar rekening: Tiny doet het radio-deel, Marieke de bureauredactie en ik ga met de cameraman voor het TV-deel.

Het informatiesysteem voor het centrale busstation had dynamisch moeten zijn: digitaal en per minuut nauwkeurige informatie over vertrektijden en bijvoorbeeld opgelopen vertragingen. Op de kleinere busstations werken deze digitale schermen al goed. Op het centraal station duurt dit nog even: eind 2009 wordt het huidige systeem vervangen.
De vraag is nu niet wat wij hier als politicus van vinden, de mening van de reiziger staat centraal. Dat is weer eens wat anders en het blijkt nog niet zo makkelijk een verhaal los te krijgen. Om echt een reactie te krijgen moet ik soms behoorlijk doorvragen.
Een aantal mensen zijn bereid ons te woord te staan of reageert zelfs enthousiast. De buschauffeur merkt dat mensen sowieso vragen waar de bus heen gaat, of er nu wel of geen goede informatie is, twee jongens vinden dat de huidige grote borden helemaal niets toevoegen: “Wat willen ze hier nou mee?”. De meesten mensen die we aanspreken reizen geregeld met de bus en weten gewoon bij welke bus ze moeten zijn en hoe laat die vertrekt.
Het klinkt zo wat dreug, maar tijdens de montage kun je zien wat een komische beelden het soms oplevert en wat de bruikbare uitspraken zijn. Samen met de beelden van het plein en de voice-over levert dit een compleet filmpje op.

Ontzettend leuk om het werk van onze interviewers eens van hun kant te zien, maar zeker goed om TV Enschede FM te bezoeken. Met de verhuizing van de binnenstad naar de Roomweg is de organisatie er echt op vooruitgegaan: toegankelijk, fris, overzichtelijk en het zorgt ook voor nieuw elan bij de medewerkers en vrijwilligers van het radio en TV station. 140 Vrijwilligers zijn actief bij TV Enschede FM, dat is een grote groep. Ook vindt een aantal studenten hier een goede stageplek. Samen met de medewerkers van TV Enschede FM dragen zij bij aan goede, laagdrempelige berichtgeving over onderwerpen die spelen in onze stad.
We krijgen een uitgebreide rondleiding in het nieuwe pand en de opdracht die we krijgen is goed voorbereid. Tom van der Linden, programmacoördinator nieuws en actualiteit, heeft al veel voorwerk verricht en geeft een duidelijke uitleg over wat wij moeten doen. Waar gaat het over, waar gaat het om, wat moeten we precies doen en waar moeten we op letten. Er is duidelijk aandacht besteed aan onze opdracht.
Aan het eind van de middag zijn we heel tevreden met het resultaat en met deze bijzondere middag. Dit willen we graag nog eens over doen!

Mariska van Heijster