GroenLinks op bezoek bij zorgboerderij In ’t Zadel

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een maatschappelijke organisatie in de stad. Toen vorig jaar de stichting zorggroep In ’t Zadel in de problemen kwam door het stopzetten van de PGB-gelden  (persoonsgebonden budget) heeft de fractie beloofd een bezoek te brengen. Het PGB wordt hier heel waardevol ingezet. De stichting begeleidt mensen met een persoonlijkheidsstoornis, met psychosociale problemen en mensen met (ernstige) psychische- of verstandelijke beperkingen. GroenLinks betreurt het zeer dat dat voor cliënten van instellingen als deze, door de nieuwe plannen van het kabinet een nieuwe periode van onzekerheid aanbreekt. Maandag 6 juni stelde GroenLinks hierover mondelinge vragen aan het College.

In het buitengebied van Enschede, dicht bij de grens met Haaksbergen vinden we de boerderij. Er wordt volop gebouwd en gewerkt. We worden uitgenodigd in de verblijfsruimte en zijn al vlug volop in gesprek. Er zijn tal van mensen in deze ruimte en op het eerste gezicht is het niet duidelijk wie cliënt is en wie begeleider. In gesprek met één van de begeleiders blijkt dat dit hier niet vreemd is; iemand kan eerst cliënt zijn, maar na herstel kan het zijn dat iemand een zeer gewaardeerde medewerker wordt, die ook een toegespitste beroepsopleiding kan gaan volgen.

We worden uitgenodigd om mee te eten en dit verloopt in een rustige, prettige sfeer. De maaltijd is door cliënten bereid en ook de verzorging aan tafel en nadien het opruimen  ligt in hun handen. Hierna gaan we het complex bekijken, terwijl ondertussen tal van vragen beantwoord worden. Bij de boerderij zijn veel dieren. Deze worden door de cliënten verzorgd. Ook is er een kleine kas en (moes)tuin, ook werk van en door de cliënten. Begeleid wonen en dagbesteding gebeurt op de boerderij. Er zijn tal van activiteiten die hier gedaan kunnen worden; van al het werk op en om de boerderij tot creatieve bezigheden en spelletjes. Voor de autotechneuten is er een oude auto die opgeknapt moet worden, andere knutselaars kunnen zich uitleven op een stacaravan of een schaftkeet. Pas wanneer de noodzakelijke taken niet meer worden uitgevoerd, wordt er ingegrepen. Dan bepaalt de leiding wat er moet gebeuren.

Een boerderij in aanbouw wordt gereed gemaakt voor verblijfscliënten. Deze mensen krijgen een klein appartement, waar ze zelfstandig kunnen wonen, maar ook een beroep kunnen doen op de zorg bij alles waar dit nodig is. Hier is geen doorstroming voorzien, deze mensen hebben een beschermde woonplek nodig.

Soms wordt de Stichting vervelend met regels geconfronteerd. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals het niet mogen gebruiken van zelfgemaakte appeltaart van appels uit eigen tuin. Maar ook grote zaken waarbij jongeren in crisis geen indicatie kunnen krijgen.
Vertragende bureaucratie speelt daarbij een belangrijke rol, maar een vraagteken is ook waarom Enschede psychosociale problemen niet indiceert en bijvoorbeeld Hengelo wel. Bij de zorggroep In ’t Zadel staat de zorg op een bijzondere manier voorop; ook als voor de financiën pas later een oplossing komt. E.e.a. wordt mede mogelijk gemaakt door steun van bedrijven en anderen. Na een vracht informatie en een goed gevoel over deze kleinschalige hulpverlening, waar de mens voorop staat, vertrekken we weer.

Tiny Hannink

terug