Toch ook al veel moois te zien in de Wesselerbrink

Het is altijd genieten bij de wijkbezoeken. Zelden is het slecht weer, en ook bij het bezoek aan de Wesselerbrink afgelopen vrijdag 30 oktober hadden we geluk: we konden een mooi stuk op de fiets en lopend af. In de Wesselerbrink is de wijkvernieuwing al een flink aantal jaren bezig, in 2006 hebben we met Tweede Kamerlid Ineke van Gent al eens een bezoek gebracht. Op een aantal plekken was inmiddels al resultaat zichtbaar. Al laten sommige onderdelen, zoals de herstructurering in het Bijvank, te lang op zich wachten. We spreken deze middag met Domijn, stadsdeelmanagement Zuid en de bewonerscommissie Bijvank Noord.

Onderdelen zoals de brede school Bijvank, de renovatie van ’t Lang en de unieke brinken laten zien hoe mooi het gaat worden. Ook het gezondheidscentrum Wesselbrink staat in de steigers. Het winkelcentrum loopt nog niet zo hard, evenals de herstructurering van de Bijvank Noord. Vooral dit laatste is op dit moment ‘hot’. Nadat Domijn in januari met nieuwe plannen kwam, waren de rapen gaar. Bewoners voelden zich niet betrokken bij de plannen, en voelden zich ook niet meer welkom in de plannen. Hier hadden ze toch niet al die jaren op gewacht? Ook vanuit de politiek (stadsdeelcommisie Zuid) was er kritiek, vooral op het proces, maar ook op de grote hoeveelheid sloop. Besloten werd een woonwensonderzoek uit te voeren, door een onafhankelijke partij, de Woonbond. Inmiddels zijn er met de uitkomsten hiervan de gesprekken tussen Domijn en de bewonerscommissie weer gestart. De bewonerscommissie is inmiddels ook met een eigen plan gekomen, om te laten zien hoe het ook anders zou kunnen. Ook daarvoor was in de stadsdeelcommissie veel lof.

GroenLinks is heel benieuwd hoe de plannen er straks uit zien. Dat er iets moet gebeuren daar is iedereen het wel over eens. Ik heb zelf het idee dat de hobbykamerwoningen nog wel een tijd populair zullen blijven, zeker als ze gerenoveerd worden en daarmee energiezuiniger. Het aanbod aan woningen moet wel diverser, en GroenLinks is ook erg blij met de terugkeergarantie die inmiddels door Domijn is gegeven. Bij zowel de bewonerscommisie als Domijn merkten we betrokkenheid en de ambitie om er samen wat moois van te maken!

terug