16-01-2009 -

Lijsttrekkersdebat: “Wie wordt de lijsttrekker van de GroenLinks EU-fractie?”

In juni 2009 vinden de Europese verkiezingen plaats. GroenLinks Enschede warmt zich op voor de campagne en organiseert een debat op 27 januari om 19:15 uur in MAC Berlijn. U bent van harte uitgenodigd bij dit debat aanwezig te zijn en warm te worden voor deze superbelangrijke verkiezingen.

lees meer

30-01-2009 -

GroenLinks woont taalcursussen voor vrouwen bij

GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een organisatie in de stad om vrijwilligerswerk te doen. Vrijdag 30 januari bezoeken de fractieleden van GroenLinks een taalles in buurthuis de Kom en in speeltuin ’t Honk.

lees meer

17-02-2009 -

GroenLinks steekt de handen uit de mouwen bij EnHOe

GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een organisatie in de stad om vrijwilligerswerk te doen. Zaterdag 21 februari helpen wethouder, fractie en bestuur van GroenLinks EnHOe tijdens een natuurwerkdag op de Lonnekerberg. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

lees meer

17-02-2009 -

Discriminatie melden via sms

GroenLinks ontving klachten van Enschedese jongeren over discriminatie in de horeca. Uit onze ervaring blijkt dat de drempel om discriminatie te melden te hoog is. GroenLinks Enschede denkt daarom dat het goed is om te werken aan de drempel die jongeren ervaren door dit probleem te melden bij politie of Artikel 1. Het is belangrijk dat de overheid klaarstaat voor de jongeren op het moment dat ze gemotiveerd zijn door een negatieve ervaring. Je moet ijzer smeden als het heet is.

lees meer

24-02-2009 -

Fractie GroenLinks gaat op wijkbezoek in Stadsveld

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op wijkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in alle uithoeken van de stad. Vrijdag 27 februari brengt de fractie een bezoek aan de wijk Stadsveld.

lees meer

24-02-2009 -

Filmavond in het kader van Internationale Vrouwendag

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert GroenLinks Enschede op donderdag 5 maart om 20:00 uur een filmavond met korte discussie rond de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ in MAC Berlijn. U bent hiervoor van harte uitgenodigd!!

lees meer

11-03-2009 -

Vragen over deelname Enschede aan Autovrije Dag 2009

Op zondag 20 september is het Autovrije Dag. Hieraan doen verschillende grotere gemeenten mee. Autovrije dag maakt deel uit van de Week van de Vooruitgang, gericht op duurzame mobiliteit. Een kans dus om bij te dragen aan bewustwording rondom klimaatverandering en luchtkwaliteit.

lees meer

13-03-2009 -

GroenLinks met de trein naar Stockholm

De raad gaat op raadsexcursie naar Stockholm. Rondom de opgaven die er ook voor deze stad liggen rondom bijv. innovatie en zorg, duurzaamheid en integratie en burgerschap vinden wij het programma interessant genoeg om mee te gaan. Dat hiervoor gevlogen wordt, daarmee hebben we wél een probleem.

lees meer

17-03-2009 -

GroenLinks steekt de handen uit de mouwen op Make a Difference Day

Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart zijn de landelijke MADD-dagen. Twee dagen waarop iedereen - jong en oud - als vrijwilliger aan de slag kan bij één van de vele organisaties die hieraan meedoen. Natuurlijk zetten ook de fractieleden van GroenLinks zich in als vrijwilligers bij een van de projecten in Enschede in het kader van MADD.

lees meer

20-03-2009 -

GroenLinks discussieavond over mobiliteit 25 maart

GroenLinks Enschede organiseert regelmatig discussieavonden onder de naam Linkse Lounge. Woensdag 25 maart organiseert GroenLinks een Linkse Lounge over de mobiliteitvisie voor Enschede. U bent hierbij van harte welkom.

lees meer

14-04-2009 -

Uitnodiging: discussieer mee over Enschede Werkt

We willen meer banen in de stad, we willen meer Enschedeërs aan het werk helpen, zeker mensen met een uitkering en we willen het opleidingsniveau van de Enschedese beroepsbevolking verhogen. Maar hoe doen we dat? En welke bedreigingen maar ook kansen biedt de economische recessie ons? Deze avond is alleen voor onze leden. Kom dus en praat mee!

De discussie vindt plaats op woensdag 15 april van 20.00-22.00 uur in Buurthuis De Sloep, GJ van Heekstraat 408 in Twekkelerveld (goed bereikbaar met OV:lijn 1).

lees meer

15-04-2009 -

Wandeltocht 9 april jl. tegen Vliegveld Twente

Partijvoorzitter Henk Nijhof van GroenLinks liep mee met de laatste etappe van de Hart van Twente wandeltocht, voor een groen en duurzaam Twente. Raadsleden uit Hengelo en Enschede en de Staten liepen stukken mee van de tocht die van Bad Bentheim via de vliegbasis naar Enschede ging. De wandelaars werden in Enschede ontvangen door wethouder Eric Helder (PvdA), die een aantal petities kreeg aangeboden.

lees meer

12-05-2009 -

Samenwerking van GroenLinks en Bündnis 90/Die Grünen in het MONT-gebied

De Europese verkiezingen komen alweer in beeld. Op donderdag 4 juni zullen we in Nederland onze stem uit brengen. Om de Europese gedachte vorm te geven hebben de Grünen uit Osnabrück en Münster en omgeving en GroenLinks uit de Netwerkstad Twente alsmede de Statenfractie van Overijssel een tienpuntenplan voor de stedendriehoek (Munster, Osnabruck en Netwerkstad Twente) opgesteld.

lees meer

09-06-2009 -

GroenLinks van 2 naar 3 in Europa

Het rode potlood was terug, de stofwolken zijn opgetrokken, en we kunnen tevreden zijn. Een Europese zetel erbij voor GroenLinks, dat is een hartstikke goed resultaat. En van de Enschedese cijfers werd ik al helemaal blij. Het is een groot cliché, maar daarom niet minder oprecht, om hiervoor op deze plek de Enschedese vrijwilligers en de stemmers van harte te bedanken.

lees meer

12-06-2009 -

Vrijdag 12 juni 2009: Fractie GroenLinks in jas TV Enschede FM

Daar sta je dan met je microfoon en een cameraman, een aantal vragen op papier achter de hand. Op het busstation in Enschede is het zonnig, doch winderig en de mensen laten zich niet makkelijk aanschieten. 'Goedemiddag mevrouw, TV Enschede FM, mag ik u wat vragen over het informatiesysteem voor de bussen?'

lees meer

23-06-2009 -

GroenLinks zoekt kandidaten voor de Gemeenteraadsverkiezingen, iets voor jou?

Nu de EU-verkiezing ten einde is, is de voorbereiding van de aankomende Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in volle gang. De kandidaten commissie werkt de laatste punten uit en kan iedereen het plan van aanpak en de bijbehorende stukken op zijn deurmat zien voor 4 juli a.s. Ook zullen we dan werven voor politiek talent die mee kan werken/kijken bij de fractie.

lees meer

14-07-2009 -

GroenLinks zoekt zomerfoto's van Enschede!

In de zomer genieten de Enschedeërs op heel veel manieren en op heel veel plaatsen van de levendige stad en het prachtig groene buitengebied rondom Enschede.

lees meer

26-08-2009 -

Samenwerking rondom jeugd effectief?

De Centra voor Jeugd en Gezin zijn bedoeld om lokale functies en taken op het gebied van gezondheid, opgroeien en opvoeden te bundelen. In het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren terecht voor allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming ervan.

lees meer

02-09-2009 -

Welke boom heeft de X-factor?

In Enschede is op 1 september de boomverkiezing van start gegaan. Inwoners van Enschede kunnen tot 9 oktober zelf bomen nomineren of stemmen op hun favoriete boom. GroenLinks wethouder Jelmer van der Zee keek afgelopen maandag samen met leerlingen van Onderwijscentrum het Roessingh of er in het Ledeboerpark bomen staan die de X-factor hebben. De leerlingen kozen de Mammoetboom. Deze boom werd ter plekke als eerste aangemeld op de site www.boomverkiezing.nl.

lees meer

09-09-2009 -

Van der Zee opent Cruyff Court FC Twente Veld DE BRUG

Woensdag 9 september opent stadsdeelwethouder Jelmer van der Zee het nieuwe Cruyff Court in Glanerbrug, samen met Stichting Cruyff Courts KNVB Velden en FC Twente. Daarmee heeft Glanerbrug – en Enschede als Sportgemeente van het jaar - er een prachtig nieuwe sport- en beweegvoorziening voor de jeugd bij.

lees meer

09-09-2009 -

Inloopmiddag programmacommissie zaterdag 19 september

In maart 2010 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De afdeling van GroenLinks Enschede is momenteel druk bezig met het opstellen van haar verkiezingsprogramma. De programmacommissie betrekt graag uw visie bij haar werk.

lees meer

09-09-2009 -

Zonnepanelen op de daken van Enschede

Enschede gaat voor zon. Op 9 september, op de Dag van de Duurzaamheid, starten twee projecten gericht op zonnepanelen. GroenLinks wethouder Jelmer van der Zee gaf de aftrap om op het dak van het Stadskantoor 132 zonnepanelen te plaatsen. Ook start vandaag onder de noemer “Doe groen dat scheelt”, een actie waarbij gespaard kan worden voor zonnepanelen op de daken van basisscholen.

lees meer

23-09-2009 -

GroenLinks fietst met wethouder Goudt langs knelpunten

GroenLinks is op de fiets met wethouder Goudt langs enkele fietsknelpunten gereden en heeft daarna de wethouder de notitie ‘Enschede fietst’ overhandigd. De wethouder was hier erg blij mee en gezien de financiële toestand van Enschede is het voor hem gemakkelijker goedkope fietsvoorzieningen te realiseren, dan de vaak veel duurdere voorzieningen voor automobilisten.

lees meer

30-09-2009 -

College van B&W scherpt klimaatbeleid aan

‘Nieuwe Energie voor Enschede’
Het Enschedese college omarmt de ambitie om in 2020 de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Enschede met ruim 30% te hebben teruggebracht in vergelijking met 2008. Daarnaast is het streven dat in 2020 17% van de in Enschede gebruikte energie afkomstig is uit duurzame bronnen.

lees meer

30-09-2009 -

De duurzame revolutie begint in Enschede

2 t/m 4 oktober wordt er een duurzame markt gehouden op de Oude Markt in Enschede. Op vrijdag 2 oktober om 12:00 uur opent wethouder Jelmer van der Zee de markt met een biologisch welkomstdrankje. Kom ook!

lees meer

30-09-2009 -

Vragen over fietsbrug Twentekanaal

Over het Twente kanaal is een fietsbrug. Hoewel je deze brug vanaf de Lonnekerbrugstraat, Elsbeekweg kunt zien, is het nog een hele toer om er met je fiets te kunnen komen. Deze fietsbrug is opgenomen in de lange afstands fietsroute en ook in het knooppuntennetwerk, maar er staat nergens een aanwijzing hoe er te komen. Het wijst zich niet vanzelf.

lees meer

09-10-2009 -

15 oktober: Debat Luchthaven Enschede

Het wordt tijd voor een echt publiek debat over de pro's en contra's van een luchthaven Twente in de gemeente Enschede. Zowel in de nabuurgemeenten Losser, Oldenzaal en Hengelo als in de Duitse regio woedt de discussie volop. In Enschede lijkt het relatief rustig. Daarom organiseert de Stichting Het Debat uit Hengelo, in samenwerking met Bibliotheek Enschede een debat over de luchthaven.

lees meer

09-10-2009 -

Kraken is niet het probleem!

In de Tweede Kamer wordt er momenteel gedebatteerd over de initiatiefwet 'Kraken en leegstand' van CDA, VVD en ChristenUnie. Onnodig en onzinnig vindt GroenLinks. Langdurige leegstand van gebouwen is zonde, en het huidige kraakrecht is een goede zaak. Hiermee wordt de eigenaar geprikkeld om beschikbare ruimte te gebruiken.

lees meer

14-10-2009 -

Moeraseiken met X-factor

De Enschedese boomverkiezing is gewonnen door drie moeraseiken aan de Papaverstraat in de Laares. Volgens stemmers op de website www.boomverkiezing.nl hebben deze bomen de absolute X-factor.

lees meer

14-10-2009 -

Vragen over braakliggend terrein Boddenkamp

Aan de Deurningerstraat, tussen de Lasondersingel en de busbaan ligt een stuk terrein braak. Buurtbewoners ergeren zich er al een hele tijd aan. Op initiatief van de buurt zijn een poos geleden bloemen gezaaid op een deel van het terreintje.

lees meer

14-10-2009 -

GroenLinks vraagt aandacht voor armoede

Op zaterdag 17 oktober, de dag van de armoede, spijkert GroenLinks om 13.00 uur een proclamatie tegen armoede aan de deur van het stadhuis. Vanaf 12.00 uur staat ze met de bakfiets op Het Ei van Ko. Armoede in de wereld behoeft aandacht, maar GroenLinks Enschede komt deze dag op voor de ‘armen’ uit haar eigen stad.

lees meer

21-10-2009 -

GroenLinks ontvangt Zero Carbon Caravan

De Engelsman Chris Keene reist per fiets en zeilboot naar de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Op vrijdag 23 oktober komt zijn 'Zero Carbon Caravan' aan in Buurse. GroenLinks Enschede kookt Slow Food voor Chris Keene en voor iedereen die met Chris in gesprek wil gaan over mogelijke oplossingen voor het broeikasprobleem.

lees meer

30-10-2009 -

Fractie GroenLinks gaat op wijkbezoek in de Wesselerbrink

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op wijkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in alle uithoeken van de stad. Vrijdag 30 oktober brengt de fractie een bezoek aan de wijk de Wesselerbrink.

lees meer

04-11-2009 -

Vragen over kinderen op straat

Volgens onderzoek van de Federatie Opvang (zie de brief van de Federatie Opvang) bivakkeren steeds meer gezinnen tijdelijk op campings, in zomerhuisjes of op straat. Informatie leert ons dat in Overijssel in 2008 zeker 408 mensen uit huis zijn gezet. In 43 gevallen waren er kinderen bij betrokken. Kinderen horen niet op straat, ook niet als dat in gezelschap van hun ouders gebeurt.

lees meer

11-11-2009 -

Winnaar fotowedstrijd GroenLinks bekend

Afgelopen zomer schreef GroenLinks een fotowedstrijd uit. De fractie ontving een heel aantal leuke en mooie foto’s. Na veel wikken en wegen is de foto van Tonnie Nieuwenhuizen, een spetterend plaatje van waterpret tijdens de jeudviva op het Eendenparkje in de wijk Pathmos, als winnaar uit de bus gekomen. Op vrijdag 30 oktober reikte wethouder Jelmer van der Zee een kleine prijs uit aan de winnaar. Klik hier voor de 10 mooiste foto's.

lees meer

11-11-2009 -

GroenLinks steekt de handen uit de mouwen bij Surplus

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een maatschappelijke organisatie in de stad om vrijwilligerswerk te doen. Vrijdag 13 november gaat de fractie aan de slag bij de Forelderij van Surplus.

lees meer

11-11-2009 -

Jelmer van der Zee 12 november bij mondiaal milieucafé

Studentenvereniging AEGEE-Enschede organiseert op donderdag 12 november een avond met als thema ‘Klimaat, van Enschede naar Kopenhagen’. Deze avond is onderdeel van een drietal avonden binnen het thema duurzaamheid op het gebied van people, planet en profit.

lees meer

11-11-2009 -

GroenLinks teleurgesteld over houding raad discussie luchthaven

Het voorstel van GroenLinks om een second opnion op de business cases A en B van VTM te laten uitvoeren, werd door de gemeenteraad van Enschede afgewezen. Een gemiste kans vindt GroenLinks. Het gaat om een gigantische investering in een tijd waarin het financiële perspectief voor de stad slecht is. Dan wil je extra zekerheid over je beslissing en is een onafhankelijk advies welkom.

lees meer

13-11-2009 -

Enschede investeert in klimaatprojecten

1,5 miljoen euro voor projecten in 2010
Het college van Enschede heeft zes projecten op het gebied van duurzaamheid aangewezen die in aanmerking komen voor financiering in 2010. Het geld gaat vooral naar projecten gericht op energiebesparing die ook op steun van andere overheden kunnen rekenen, bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en een impuls voor de werkgelegenheid betekenen.

lees meer

18-11-2009 -

Wim Veldhuijzen overleden

Op zaterdag 14 november 2009 is Wim Veldhuijzen overleden. Wim heeft in het verleden veel voor GroenLinks gedaan. En in de tijd dat hij in Frankrijk woonde schreef hij columns voor het afdelingsblad van GroenLinks: ‘Gerommel uit de verte’.
De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op vrijdag 20 november om 15:30 uur in het crematorium aan de Usselerrietweg 40 te Enschede.
De afdeling van GroenLinks Enschede wenst de familie en vrienden van Wim veel sterkte de komende periode.

lees meer

11-11-2009 -

Acties tegen de luchthaven

In de aanloop naar het besluit over de luchthaven in Enschede worden deze maand verschillende acties georganiseerd. Op 28 november organiseert de Natuur en Milieuraad Hengelo een fietstocht langs het Lonnekermeer en is er in Nordhorn een demonstratie tegen de luchthaven. Op maandag 30 november is er een manifestatie tegen de luchthaven op het Ei van Ko in Enschede.

lees meer

02-12-2009 -

Vragen over evenementensubsidie

Met een brief van het college werd de raad kortgeleden geïnformeerd over het stopzetten van Subsidie aan de evementen Crosslinx en Anatoliefestival/Oostcultuur (en Balenfestival). Het bereik van specifieke doelgroepen via deze festivals blijkt niet te werken. GroenLinks heeft zich altijd hard gemaakt voor een multi/subculturele, programmering van de evenementen met kwaliteit en ruimte voor kruisbestuiving en vindt dan ook dat er een oplossing moet worden gevonden om die kwaliteit overeind te houden.

lees meer

02-12-2009 -

GroenLinks Enschede stelt vragen over naleving informatieplicht bij fraudeonderzoek

Enschede leeft de regels niet na rond de informatieplicht. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dit betekent dat mensen niet weten dat de sociale dienst hun heimelijk heeft gevolgd omdat ze van fraude werden verdacht. GroenLinks vindt dit een slechte zaak en vindt dat dit zo snel mogelijk wel op juiste wijze moet gebeuren. Daarom stelt ze vragen aan het College hierover.

lees meer

04-12-2009 -

Jelmer van der Zee lijsttrekker GroenLinks Enschede

De ledenvergadering van GroenLinks Enschede heeft haar wethouder Jelmer van der Zee op de eerste plaats van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar gezet. Op de tweede plaats staat de 25 jarige Jelle Kort, die vorig jaar enkele maanden als vervanger zijn talent voor het raadslidmaatschap heeft laten zien.

lees meer

09-12-2009 -

GroenLinks op bezoek bij Scholingsboulevard

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op werkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in de stad. Op vrijdag 11 december gaan de raadsleden op bezoek bij de Scholingsboulevard.

lees meer

11-12-2009 -

De nieuwe nieuwsbrief is uit

Deze editie van de nieuwsbrief is geheel gewijd aan de besluitvorming rond de luchthaven a.s. maandag 14 december.
Lees hier de nieuwste GroenLinks nieuwsbrief "LinksVoor".

lees meer

18-12-2009 -

GroenLinks Enschede stelt vragen over homodiscriminatie

Uit onderzoek in opdracht van het kabinet komt naar voren dat 70% van de homoseksuelen wel eens te maken heeft met discriminatie of geweld vanwege de seksuele geaardheid. Slechts een klein deel van hen doet aangifte, omdat er geen vertrouwen is in de politie, de gebeurtenis gebagatelliseerd wordt, ze niet te boek willen staan als homo of denken dat de daders toch geen straf krijgen.

lees meer

23-12-2009 -

Rapport Aanbesteding Huishoudelijke hulp

GroenLinks vindt het rapport over de aanbesteding huishoudelijke hulp, dat in zo korte tijd werd opgesteld, goed. Het geeft een duidelijk overzicht van de gebeurtenissen, inzicht in achterliggende verbanden en een aantal duidelijke verbeterpunten.

lees meer

23-12-2009 -

Iedereen een fijne kerst en een definitief NEE tegen een luchthaven voor het nieuwe jaar!

Na het teleurstellende debat over de luchthaven in de raad van Enschede op 14 december jl. bracht de provincie met een negatief besluit verlossing. De meerderheid van de provinciale fracties stemde tegen plan B, “Compacte luchthaven in het groen”; het plan rammelt en overtuigt niet. Goed nieuws om het jaar mee af te sluiten. Voor het volgende jaar zegt GroenLinks: “Stoppen hiermee, een luchthaven waar geen geld bij moet en waarmee werkgelegenheidsdoelen worden bereikt is niet haalbaar. Hier moeten we geen geld en energie meer aan verspillen.

lees meer

Terug