06-01-2010 -

Gouden Enschede speld voor Faruk Köklü

Faruk Köklü ontving afgelopen maandag op de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van burgemeester Peter den Oudsten de gouden Enschede speld. Deze speld wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Enschede. GroenLinks Enschede wil Faruk hiermee van harte feliciteren!

lees meer

13-01-2010 -

Vragen over open deuren van winkels

Het is al wekenlang koud buiten. Het vriest, het sneeuwt en de verwarming draait op volle toeren. Weer dus om de deur dicht te houden. Voor winkeliers en horecabedrijven lastig want die vinden het vaak gastvrijer staan als de deuren open staan.

lees meer

13-01-2010 -

Situatie Stedelijk Lyceum baart zorgen

Ook GroenLinks heeft de berichtgeving in de media over het Stedelijk Lyceum met belangstelling gevolgd. Het Stedelijk kampt al meerdere jaren met financiele tekorten, en heeft aangegeven nu veel tijdelijke contracten niet te verlengen. Ook wordt er door de nieuwe bestuurder gesproken over een nieuw strategisch beleidsplan wat er dit voorjaar moet komen.

lees meer

13-01-2010 -

GroenLinks start campagne op Nieuwjaarsborrel

Met de opening van de nieuwe verkiezingssite en een speech zal lijsttrekker Jelmer van der Zee donderdag 14 januari in Villa de Pilla het startschot geven voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

lees meer

15-01-2010 -

GroenLinks gretig bij campagnestart

Gisteravond trapte GroenLinks haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart af. Lijsttrekker Jelmer van der Zee keek een beetje terug maar vooral vooruit, want GroenLinks heeft “zin in de toekomst”. De kandidaten van GroenLinks willen aan de slag en zijn gretig. Gretig om de stad en de mensen nog beter te leren kennen en met hen ideeën en ervaringen uit te wisselen. “Ik verheug me erop mensen met nieuwe ideeën te ontmoeten”, zegt Jelle Kort, nr. 2 op de lijst. Voor een ontmoeting met een GroenLinks kandidaat kan men terecht op onze nieuwe speciale verkiezingssite www.stemgroenlinksenschede.nl

lees meer

18-01-2010 -

Beelden op Ei van Ko warm ingepakt

GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks zondag in 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Enschede: de beelden op het Ei van Ko, de beelden aan de voormalige Twentse Schouwburg en ‘de Krantenlezer’ zijn geïsoleerd met lekker warme kleren. Deze beelden staan symbool voor alle huurders van Enschede die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat de woningcorporaties in Enschede volgend jaar 10% van de huurwoningen goed isoleren.

lees meer

22-01-2010 -

Noordelijke verkeersader

Maandag werd in de stedelijke commissie de noordelijke verkeersader besproken. Vergis je niet, dat gaat niet over wegen in Enschede Noord, maar in Oost. Het college stelt voor dat er een verbinding komt tussen de Euregioweg en de Noord Esmarkerondweg.

lees meer

22-01-2010 -

Stedelijk Lyceum nog niet van politiek af

De financiële situatie van het Stedelijk Lyceum houdt de gemoederen bezig. Afgelopen maandag in de stedelijke commissie werd duidelijk dat er alhoewel het Stedelijk de afgelopen jaren een negatief resultaat boekte, er geen directe reden was om aan te nemen dat de situatie zo zorgwekkend was. Een financiële meerjarenscan was namelijk in 2007 nog gemaakt, en die zag de toekomst met vertrouwen tegemoet.

lees meer

22-01-2010 -

Compensatiebeginsel Wmo; meedoen mag geen probleem zijn

Maandag 25 januari wordt in de raad het compensatie beginsel binnen de Wmo besproken. De Wmo verplicht de gemeente om mensen met een beperking te compenseren zodat zij in staat zijn deel te nemen aan de samenleving. GroenLinks is er een groot voorstander van dat mensen zolang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

lees meer

20-01-2010 -

Vragen over exploitatie TwentseWelle

Eerder al werd aan de bel getrokken over de financiële situatie bij de TwentseWelle. Het prachtige museum werd in 2008 geopend en heeft al een aantal succesvolle exposities gehad. Hoewel de bezoekersaantallen passen bij de destijds geformuleerde ambitie, ligt dat voor de verhouding tussen de kosten en inkomsten heel anders: het museum kampt met grote tekorten in de exploitatie.

lees meer

22-01-2010 -

GroenLinks geeft voorzet nieuw noaberschap

In het kader van nieuw noaberschap organiseert GroenLinks Enschede een ontmoeting met gezinnen die betrokken zijn bij de Samenwerkende Democratische Organisaties een samenwerkingsverband tussen bewoners van Enschede met een Turkse achtergrond. GroenLinks heeft goede contacten met deze organisatie en wil die verder versterken vanuit het motto “nieuw noaberschap”.

lees meer

27-01-2010 -

Aanpassing verlofregeling raadsleden

Sinds 11 oktober 2006 is de Wet tijdelijke vervanging volksvertegenwoordigers wegens zwangerschap en bevalling of ziekte van kracht geworden. Een regeling waarmee niet alleen vrouwen die zwanger zijn, maar ook raadsleden die wegens ziekte of privé-omstandigheden hun functie tijdelijk niet in kunnen vullen, zich tijdelijk kunnen laten vervangen in de raad.

lees meer

27-01-2010 -

Vrijkomende radioactieve stoffen Urenco

Bij Uranium-verrijker Urenco in de Duitse grensplaats Gronau zijn donderdag radioactieve stoffen vrijgekomen. Dat meldt de krant Westfalische Nachtrichten. Het ongeluk deed zich voor bij het voorbereiden van containers voor opslag van uranium. Een medewerker is uit voorzorg ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.

lees meer

03-02-2010 -

Problemen bij de kunstijsbaan

Het begon zo mooi bij de kunstijsbaan. Een van de duurzaamste en milieuvriendelijkste banen in gebruik. Er waren veel bezoekers, zij waren enthousiast en de schaatsverenigingen groeiden. Er werd gesproken over ‘de snelste baan van Nederland’.

lees meer

03-02-2010 -

Dienstverlening aan de burger in Enschede op orde?

De dienstverlening door gemeenten is nog lang niet op het afgesproken niveau. Dat blijkt uit de ‘checklist dienstverlening 2010’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie stelde eerder een lijst op met dienstverleningszaken die gemeenten eind 2010 op orde moeten hebben. Met nog 1 jaar te gaan is gemiddeld nog maar 36% van de checklist gerealiseerd. GroenLinks is benieuwd in hoeverre Enschede in de pas loopt en stelt vragen daarover aan het College.

lees meer

05-02-2010 -

Afscheidsbrief aan Roelof Bleker

Roelof,

Maandag tijdens de behandeling van de evaluatie van Grenswerk in de stedelijke commissie bedacht ik met spijt hoe weinig we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Vaak was ik het niet met je eens of zelfs boos om de keuzes die je maakte. En nu ga je weg….

lees meer

05-02-2010 -

Pilotproject Preventie Eergerelateerd Geweld

Er is een pilot van eergerelateerd geweld in Enschede. Dit geweld heeft geen religieuze basis, maar is het gevolg van specifieke culturele en sociale regels. Dit kan binnen allochtone groepen spelen. De pilot richt zich op het verhogen van de weerbaarheid en (zelf)redzaamheid onder de potentiële slachtoffers.

lees meer

03-02-2010 -

Maximaal voor minima

Tijdens een ontmoeting in De Wonne in Enschede, op vrijdag 5 februari, gaan vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor de mensen in Enschede die het niet breed hebben, van gedachten wisselen.

lees meer

03-02-2010 -

GroenLinks wandelt door de vernieuwde wijk Pathmos

Vrijdag 5 februari fietst GroenLinks naar Pathmos voor een wijkwandeling door Willem van Voorst. Toen de herstructurering van de wijk Pathmos in volle gang was ging GroenLinks hier op wijkbezoek. Nu de herstructurering voltooid is laat de fractie zich rondleiden om te kijken hoe de wijk is geworden.

lees meer

05-02-2010 -

GroenLinks neemt kijkje in keuken bij Resto VanHarte

GroenLinks Enschede ging de afgelopen raadsperiode regelmatig op bezoek bij maatschappelijke organisaties in de stad om als vrijwilliger mee te werken. Woensdag 10 februari nemen de fractieleden en wethouder Jelmer van der Zee vast een kijkje in de keuken bij Resto VanHarte, dat een week later feestelijk wordt geopend.

lees meer

10-02-2010 -

Goed gesprek ‘maximaal voor minima’

Tijdens een ontmoeting in De Wonne op vrijdag 5 februari zijn zo’n 20 mensen onder leiding van Hetty Wolf met GroenLinks en met elkaar in gesprek gegaan om te kijken hoe minima de komende bezuinigingen het hoofd kunnen bieden. Daarbij waren belanghebbenden en vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor de mensen in Enschede die het niet breed hebben. GroenLinks wilde graag hun ideeën horen.

lees meer

10-02-2010 -

GroenLinks wil alternatieven terug op tafel en VTM op de helling

Maandagavond debatteerde de Enschedese Raad over luchthaven Twente. GroenLinks wil een fundamentele heroverweging van de gebiedsontwikkeling in gang zetten. Daarmee sluit GroenLinks aan op de inzet van de omliggende gemeenten.

lees meer

12-02-2010 -

GroenLinks deelt Valentijnstaarten uit!

Nu Mariëtte Hamer als puntje bij paaltje komt het onderwijs in de kou laat staan, steekt GroenLinks Enschede leerkrachten een hart onder de riem! Op vrijdag 12 februari deelt GroenLinks op een aantal scholen taarten uit aan de leerkrachten. De GroenLinks-actie is bedoeld om leerkrachten, die een belangrijke bijdrage leveren aan het maatschappelijk klimaat, in het zonnetje te zetten.

lees meer

17-02-2010 -

Femke Halsema On Tour: Vrijdag 19/2 op de UT

Vrijdagmiddag 19 februari bezoekt GroenLinks-boegbeeld Femke Halsema de Universiteit Twente. Onder het motto ‘Groen Werkt!’ is er een bijeenkomst in het Amfitheater van de Vrijhof. Femke zal onder meer spreken over de Luchthaven-plannen.

lees meer

17-02-2010 -

Femke Halsema bezoekt vrijdag de ‘verhalen van Roombeek’

Vrijdagmiddag 19 februari bezoekt GroenLinks-boegbeeld Femke Halsema de wijk Roombeek in Enschede. Ze gaat luisteren naar de verhalen van Roombeek, zowel van mensen die terugkijken, als die van mensen die vooruitkijken.

lees meer

19-02-2010 -

De Bleekerij

De Bleekerij in Boekelo is een prachtige wijk aan het worden. Er zijn mooie ruime huizen gebouwd en een deel van het oude erfgoed is bewaard en gerestaureerd. Nu moet er nog een kenmerkend deel ingevuld worden, namelijk het deel langs de historische spoorlijn.

lees meer

19-02-2010 -

Femke komt niet, Kees Vendrik wel

Door de politieke crisis in Den Haag is het voor Femke Halsema onmogelijk geworden om morgen (vrijdag 19 februari) Twente te bezoeken. In haar plaats komt Kees Vendrik.

lees meer

17-02-2010 -

GroenLinks ontmoet duurzame toppers

Op zaterdag 20 februari om 14.00 uur, houdt GroenLinks een brainstorm over groene banen in Prismare. De partij hoopt via een brainstorm nieuwe ideeën op te doen bij deskundigen en duurzame ondernemers. Deze krijgen vervolgens een plek in het lokale “Groene Banen Plan”, waaraan de partij werkt.

lees meer

19-02-2010 -

GroenLinks op Ei van Ko

Op zaterdag 20 februari staat GroenLinks van 11.30 tot 15.30 uur met een verkiezingskraam op het Ei van Ko. GroenLinks wethouder Jelmer van der Zee zal bezoekers te woord staan en vragen beantwoorden.

lees meer

03-03-2010 -

Wees duidelijk over de luchthaven!

GroenLinks wil van D66 duidelijkheid over de luchthaven. In een brief aan actieve omwonenden, probeert D66 de gemoederen tot bedaren te brengen. Tijdens het lijsttrekkersdebat afgelopen woensdag in MAC Berlijn, precies een week voor de verkiezingen, kondigde D66-voorman Westerbeek aan dat D66 in een coalitie een nieuw voorstel voor een luchthaven in Twente mogelijk accepteert.

lees meer

03-03-2010 -

Klanten stadsbank moeten niet de dupe worden

Het is tegenwoordig heel gewoon om een bankpas te gebruiken voor betalingen en geldopname. Iedereen doet het. Voor de bankpas betaal je dan één maal per jaar een bepaald vast bedrag. In de Tubantia lazen we afgelopen week het bericht dat vanaf nu klanten van de Stadsbank voor het opnemen van geld € 1,- per transactie moeten betalen. GroenLinks vraagt zich af waarom voor deze systematiek is gekozen.

lees meer

03-03-2010 -

Wethouder Van der Zee ontmoet deelnemers klimaatstraatfeest

Maandag 1 maart ontmoet GroenLinks wethouder Jelmer van der Zee om 14:15 uur bewoners van de Hinnemanskamp in Lonneker. Vorig jaar was die straat de winnaar van het klimaatstraatfeest en ook dit jaar zijn ze weer op volle kracht bezig met het besparen van energie.

lees meer

05-03-2010 -

Kiezers bedankt!

GroenLinks heeft wéér 3 zetels gehaald en percentueel ook weer méér stemmen dan de vorige keer. Van de coalitiepartijen zijn we daarin de enige en dat is een mooi compliment. Voor dit vertrouwen wil ik alle mensen die op ons hebben gestemd erg bedanken!

lees meer

24-03-2010 -

Fractie GroenLinks staat klaar, wachten is op coalitie

Terwijl de nieuwe leden van de coalitie nog aan het steggelen zijn over wethoudersposten en bezuinigingsafspraken zijn wij er in onze fractie wel uit. Wie gaat wat doen is beantwoord en waar we aan gaan werken, stond al goeddeels in de steigers.

lees meer

26-03-2010 -

Nu verder

De verkiezingen zijn voorbij en GroenLinks heeft in veel plaatsen in Nederland gewonnen. Ook in Enschede was het percentage GroenLinks stemmers beduidend hoger dan de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Dit heeft echter niet geresulteerd in meer zetels, we moeten met drie zetels verder.

lees meer

26-03-2010 -

Groen en leefbaar

Na meerdere jaren actief te zijn geweest binnen GroenLinks Enschede, onder andere als steunfractielid en coördinator van de fysieke werkgroep, ben ik op 11 maart ingewilligd als raadslid. Hoewel het 'echte' raadswerk pas in april aanvangt, de eerste raadsvergadering is op de dag na Pasen, zijn we als fractie al druk bezig met de voorbereidingen en diverse inwerkbijeenkomsten, waar we de verschillende aspecten van de gemeente en het raadswerk tot ons nemen.

lees meer

26-03-2010 -

Bottomline

Momenteel zijn ambtenaren bezig aan de nieuwe Raad te vertellen hoe op de verschillende beleidsterreinen wordt gewerkt. Daarbij past bescheidenheid aan de kant van de kersverse raadsleden. Er is veel opgebouwd in Enschede waarvoor we dankbaar mogen zijn. Ons werk begint bij het bewaken van verworvenheden uit het verleden.

lees meer

24-03-2010 -

GroenLinks steekt de handen uit de mouwen bij EnHOe

GroenLinks Enschede gaat regelmatig op bezoek bij een organisatie in de stad om vrijwilligerswerk te doen. Zaterdag 27 maart helpt GroenLinks EnHOe tijdens een natuurwerkdag op de Lonnekerberg. EnHOe bestaat uit een groep vrijwilligers die regelmatig de natuur in gaan om daar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

lees meer

26-03-2010 -

Een dikke euro per transactie

Een actueel punt waarover GroenLinks schriftelijke vragen gaat stellen betreft de euro die rekeninghouders van de stadsbank per transactie moeten betalen bij de geldautomaat. Deze mensen zitten natuurlijk hartstikke krap. De stijgende kosten voor het betaalverkeer horen volgens GroenLinks daarom niet bij hen terecht te komen. De bij Stadsbank Oost aangesloten gemeenten, waaronder Enschede, gaan wat ons betreft zelf die toegenomen kosten betalen en niet de kwestbare cliënten van de stadsbank.

lees meer

09-04-2010 -

Ruimte beter benutten

Hoofdstuk 5 van het coalitieakkoord tussen de PvdA, CDA, VVD en BBE heeft als titel 'Ruimte goed benutten'. Mijn eerste gedachten bij die titel zijn: meervoudig en efficiënt ruimtegebruik, compacte stedenbouw, opvullen van braakliggende plekken, hergebruik van gebouwen. Allemaal gericht op het zo efficiënt mogelijk gebruiken van de stedelijke ruimte, zodat het prachtige en waardevolle buitengebied niet verder hoeft te worden aangetast.

lees meer

09-04-2010 -

Het coalitieakkoord: ik sluit wel positief af

De PvdA in Rotterdam heeft de ambitie om de stad over vier jaar werkloosheidsvrij te laten zijn. Haha! 1 april zeker? Nee, dat was 3 maart. De PvdA deed deze koortsachtige belofte namelijk tijdens de verkiezingscampagne. Een onzinnige belofte die alleen maar kan leiden tot symboolpolitiek.

lees meer

09-04-2010 -

Nieuwe coalitie wekt nog geen vertrouwen

De afgelopen periode is voor GroenLinks een spannende en leerzame geweest. Nieuw met een wethouder in de coalitie hebben wij ons op onze eigen manier ingezet voor een groene en sociale stad. Daar hadden wij in een progressief, groen college graag een vervolg aan gegeven en de uitslag van de verkiezingen gaf daar ook aanleiding toe.

lees meer

23-04-2010 -

Afscheid van een leermeester

In het leven leert men vele grote en kleine lessen, van grote en kleine leermeesters. Jelmer van der Zee, die gisteren als wethouder afscheid nam, is voor mij een belangrijke leermeester geweest. Net als hij ben ik vanwege mijn studie in Enschede komen wonen. Sinds 200 2 hebben zijn kennis en inzet mij geïnspireerd voor de politiek in Enschede. Ik wil hem daar ook op deze plek nog eens hartelijk voor bedanken: Jelmer dankjewel en succes in Friesland!

lees meer

23-04-2010 -

Ondersteuning informele zorg: recht op professionele zorg moet duidelijk zijn

Mijn opa en oma, ik heb ze nog, wonen al een poosje in een verpleeghuis. Naast de goede zorg die ze daar krijgen, hebben mijn moeder en haar broer het druk als mantelzorgers. Beiden werken en nemen deze extra zorgtaken voor hun ouders met liefde op zich. Als ik vraag of ik een keer bij moet springen is het antwoord steevast: “Nee hoor, het gaat best, is echt niet nodig”.

lees meer

23-04-2010 -

Van stadsdeel Oost naar Weststellingwerf

Gisteren was het zover. Met het officiële afscheid als wethouder komt nu echt een einde aan een mooie politieke tijd in Enschede. Ik heb mogen genieten van 6 mooie jaren raadslidmaatschap, driemaal lijsttrekkerschap, en als slagroom op de taart vier jaar wethouderschap. Zo’n politieke loopbaan was nooit mogelijk geweest zonder de steun en het vertrouwen van GroenLinks en de GroenLinksers. GroenLinksers: bedankt!

lees meer

23-04-2010 -

Niet zo zeuren, want het kost al zoveel?

In de beantwoording van het College op schriftelijke vragen van GroenLinks over de Moneycard van de Stadsbank, ligt de nadruk op de kosten van de Stadsbank voor de gemeente en niet op het belang van de cliënt. Men besluit met de woorden: “Een Budgetbeheerrekening kost de gemeente ruim 500 euro op jaarbasis. In 2009 waren de totale kosten voor de Stadsbank, inclusief de kosten van het Meldpunt Huurschulden, ruim 2,6 miljoen euro.”

lees meer

23-04-2010 -

GroenLinks en Guerrilla Gardeners planten groen langs bouwhek Haaksbergerstraat

In de avond van 23 april plant GroenLinks samen met de Guerrilla Gardeners groen langs het bouwhek aan de Haaksbergerstraat. De actie is onderdeel van de GroenLinks-campagne 'Dit land kan zoveel groener'. GroenLinks ziet ook in Enschede graag dat braakliggende terreinen (tijdelijk) worden ingepland met groen of worden gebruikt als trapveldjes.

lees meer

23-04-2010 -

GroenLinks Enschede stelt vragen over wacht- en doorlooptijden schuldhulpverlening

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW blijkt dat de vraag naar schuldhulpverlening als gevolg van de economische crisis is toegenomen. Met als gevolg dat de wachtlijsten voor schuldhulpverlening steeds langer worden. N.a.v. van dit onderzoek stelt GroenLinks vragen aan het College.

lees meer

23-04-2010 -

Nieuw evenementenbeleid: omwonenden vogelvrij?

In juni komen de TMF-awards naar Enschede. GroenLinks is verheugd dat zo'n festival met landelijke uitstraling naar Enschede komt. Het is goed voor de uitstraling, promotie en imago van de stad. Wel heeft GroenLinks vragen betreffende het speciaal voor dit festival aangepaste evenementenbeleid en de (geluids)overlast die een dergelijk festival voor de omgeving veroorzaakt.

lees meer

14-05-2010 -

Gniffelen om politici of wekt herkenning vertrouwen?

Iedereen kon deze week smikkelen van het nieuws over de affaire van staatssecretaris Jack de Vries. Tenminste, u toch ook? Als een politicus van de moraalridder partij der Nederlanden uit de bocht vliegt, is het moeilijk om hier geen leedvermakelijke gevoelens bij te hebben.

lees meer

14-05-2010 -

Vuurwerkramp: 10 jaar

Gisteren op 13 mei was ik één van de vele aanwezigen bij de herdenking van de vuurwerkramp, tien jaar geleden. Een aantal hielden tijdens de ceremonie een Twents bescheiden afstandje tot het monument. Sommige bewoners van het nieuwe Roombeek stonden op hun balkon; anderen lieten de woorden van Willem Wilmink en van de burgemeester door geopende ruiten naar binnen waaien.

lees meer

14-05-2010 -

Zorg voor asielzoekers

In de afgelopen weken laaide de landelijke discussie over de gemeentelijke opvang van asielzoekers opnieuw op. Diverse gemeenten klopten aan bij de minister van Justitie omdat gemeenten geen geld meer ontvangen voor de opvang die gemeenten officieel niet mogen, maar vooral om menselijke redenen, wel moeten verzorgen. Zeker gelet op de zorgplicht die gemeenten hebben.

lees meer

14-05-2010 -

Gemeenterekening te veel opsomming van activiteiten en cijfers

De gemeenterekening geeft ook voor 2009 weer een schat aan informatie. Maar hoe staan we er nu precies voor en waarom gaat het op sommige punten nog steeds niet goed? Dat wordt lang niet altijd duidelijk. Ondanks de vele activiteiten blijven de onderwijsprestaties van onze jeugd, de werkgelegenheid en mensen met een achterstand op het gebied van werk en inkomen een grote zorg. Met prestatie indicatoren die beter aansluiten op de ambities die we hebben, krijgen we een beter beeld van hoe we er nu werkelijk voorstaan en welke activiteiten ook echt effect hebben.

lees meer

19-05-2010 -

Vragen Statenvoorstel Ruimtelijke Visie gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente

Eind april kreeg de Enschedese gemeenteraad het Statenvoorstel en de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Luchthaven en gemeente aangeboden met een begeleidende brief van het college.

lees meer

21-05-2010 -

GroenLinks kandidaten op bezoek in Twente

Programma Toekomst Toer aangepast

De GroenLinks Toekomst Toer is vrijdag 21 mei onderweg in Overijssel. Na stops in Zwolle en Deventer in de ochtend is de GroenLinks bus ’s middags in Twente. Passagiers zijn Ineke van Gent, Bruno Braakhuis, Linda Voortman en Rik Grashoff.

lees meer

28-05-2010 -

Evenementenbeleid: College geeft onzekerheid voor omwonenden toe

Eind april stelde GroenLinks schriftelijke vragen aan het college over het TMF-festival en het aangepaste evenementenbeleid. Om even wat recht te zetten: in tegenstelling tot het beeld dat in sommige media wordt geschapen, is GroenLinks niet tegen het TMF-festival en ook niet tegen grote evenementen. In tegendeel. Zoals we eerder al schreven is GroenLinks blij met de komst van een landelijk aansprekend festival naar Enschede.

lees meer

28-05-2010 -

De Bleekerij: waar je aan begint moet je (goed) afmaken

Het leek zo mooi. Bij de stadsdeelcommissie west van 20 april 2010, was wethouder Hatenboer (VVD) speciaal aanwezig om te beluisteren welke wensen leven t.a.v. het aangehouden bestemmingsplan voor de Bleekerij. Hatenboer zou alle belangen nog eens afwegen om met een beter voorstel te kunnen komen.

lees meer

28-05-2010 -

Noord-West Tangent

In het coalitieakkoord is het plan voor een Noord-West Tangent, een rondweg rondom Enschede tussen de Hengelosestraat en de Deurningerstraat, weer uit een diepe archieflade tevoorschijn gehaald. Jaren geleden werd al geconcludeerd dat de kosten in geen verhouding staan tot de baten. Het is onbegrijpelijk dat in een tijd van crisis en bezuinigingen een miljoenen verslindend project weer naar boven wordt gehaald.

lees meer

28-05-2010 -

Beslissing luchthaven in provincie nog niet genomen, wat moet Enschede?

Woensdag vergaderde de provincie over haar nieuwe structuurvisie voor het luchthaventerrein. Ondanks de afspraken die de coalitiepartners maakten voor een gezamenlijk vervolg in dit dossier, waren PvdA en zelfs, of eerder eíndelijk, ook de VVD kritisch op deze nieuwe plannen. Met name aan de haalbaarheid van de noodzakelijke 1,2 miljoen passagiers wordt getwijfeld.

lees meer

28-05-2010 -

GroenLinks op het Ei van Ko

De verkiezingen komen dichterbij en gaan steeds meer de media beheersen. GroenLinks Enschede vindt daarbij het directe contact tussen kiezer en partijleden heel belangrijk. GroenLinks staat daarom op zaterdag 29 mei van 11.30 tot 15.30 uur met een verkiezingskraam bij het Ei van Ko. Fractieleden en leden van GroenLinks zullen bezoekers te woord staan en vragen beantwoorden.

lees meer

26-05-2010 -

GroenLinks en Guerrilla Gardeners planten groen op braakliggend terrein

In de avond van 28 mei legde GroenLinks samen met de Guerrilla Gardeners een tuin aan op de hoek Deurningerstraat en de Walhofstraat. Zij plaatsten planten, struiken en stekken. De actie is onderdeel van de GroenLinks-campagne 'Dit land kan zoveel groener'.

lees meer

11-06-2010 -

GroenLinks stelt vragen over schrappen busdiensten

Diverse media berichtten dat vanaf 6 juni een aantal buslijnen worden geschrapt. In Twente gaat het om ruim vijftien lijnen, waarvan vooral in het weekend de dienstregeling wordt beperkt. Ook een aantal lijnen in Enschede wordt getroffen. De lijndiensten naar het Hogeland en Boekelo vervallen op zon- en feestdagen en ook de nachtlijn tussen het van Heekplein en Go Planet vervalt.

lees meer

16-06-2010 -

Hoera, winst voor GroenLinks bij Tweede Kamerverkiezingen

Reactie op de verkiezingsuitslag

Misschien is Mark Rutte wel een goede debater en maakt hij leuke grapjes. Ik zou het niet met zekerheid durven zeggen. Duidelijk is wel dat zijn VVD met een onversneden rechts programma de verkiezingen heeft gewonnen. Een vervelende boodschap voor de zwaksten onder ons.

lees meer

11-06-2010 -

Meer ruimte bieden voor windturbines

Op dit moment ligt het Beleidskader Kleine Windturbines ter inzage. GroenLinks is erg blij met dit initiatief en de mogelijkheid die bijvoorbeeld corporaties en bedrijven krijgen om windturbines te plaatsen. Echter, het beleidskader kent diverse beperkingen waardoor in veel situaties het plaatsen van turbines onmogelijk is, terwijl GroenLinks deze mogelijkheid wel wil bieden.

lees meer

16-06-2010 -

College reageert tamelijk geruststellend op vragen over opvang asielzoekers

Het verbod op gemeentelijke opvang dat 1 januari van kracht werd - waardoor in sommige gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen, op straat worden gezet - vormde geen aanleiding voor het College van B&W om iets aan het beleid te veranderen. Aldus luidt het antwoord dat we hebben ontvangen op onze schriftelijke vragen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

lees meer

16-06-2010 -

Kadernota; college geeft helemaal geen ruimte om mee te praten

Maandag wordt in de stedelijke commissie de kadernota behandeld. Een belangrijk stuk, waar GroenLinks, zeker met de bezuinigingsopgaven die er liggen, veel aandacht aan wil besteden. Het stuk waarin ook het collegeprogramma haar vertaling vindt, was er nog niet, maar de fracties konden hun ideeën voor bezuinigingen vorige week aan het college aangeven. Hoe open het college werkelijk staat voor ideeën is nu de vraag.

lees meer

16-06-2010 -

PvdA, graag ook een pas op de plaats met plannen voor de luchthaven

“Het veranderen van de Usseleres in een bedrijventerrein moet op de lange baan worden geschoven. Er mag voorlopig niet worden geïnvesteerd in het bouwrijp en verkoopklaar maken van de es, zo vindt PvdA-raadslid Nico Mol. Het is veel beter er voor te zorgen dat de bestaande bedrijventerreinen eerst worden ingevuld”, zo lezen we in de Tubantia Courant.

lees meer

23-06-2010 -

GroenLinks verbijsterd over draai PvdA-Overijssel

De PvdA-Overijssel ging toch akkoord met de structuurvisie voor luchthaven Twente, nadat ze in december 2009 nog tegen stemden. Toen was hun motivatie dat een besluit op een degelijk plan moet berusten. De visie van nu wijkt weinig af van die van december, de onderbouwing van het plan voor de luchthaven is nog steeds gebaseerd op onzekere aannames. GroenLinks vindt een ‘ja’ tegen dit plan onverantwoord.

lees meer

30-06-2010 -

Oosterkerk

In 2008 heeft het toenmalige college besloten huisvesting van ex- verslaafden in de Oosterkerk in de wijk Velve-Lindenhof mogelijk te maken. Het kerkje stond al geruime tijd te koop, en leek een prima locatie voor huisvesting van een dergelijke groep. Direct na de bekendmaking ontstond er protest vanuit de wijk.

lees meer

30-06-2010 -

GroenLinks op werkbezoek bij Twence

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op werkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in de stad. Vrijdagmiddag 2 juli gaan de raadsleden van GroenLinks op bezoek bij afvalverwerkingsbedrijf Twence.

lees meer

02-07-2010 -

Marktwerking in de zorg maakt van patiënten kappersklant

Een bezoekje aan de huistarts lijkt tegenwoordig wel wat op dat aan de Kapper: in plaats van het “zal ik uw haar even voor u föhnen mevrouw (en dat kost u dan € 10,- extra!!)”, is het nu: “daar hebben we wel een zalfje voor, u kunt ook nog wel wat tabletjes krijgen (brengen wij u allemaal met bijbehorende nevenverrichtingen in rekening!!!)”.

lees meer

02-07-2010 -

GroenLinks denkt sociaal, groen en innovatief mee bij de kadernota

Maandag stellen we in de Raad de kadernota vast. Hierin worden de hoofdlijnen voor het beleid geformuleerd. De begroting die we na de zomer vaststellen voor 2011-2014 is vervolgens een uitwerking van deze hoofdlijnen. Het debat over de eerste kadernota in de nieuwe raadsperiode is een spannend moment.

lees meer

16-07-2010 -

GroenLinks wenst u een goede zomer!

Het politieke jaar zit er even op, de gemeenteraad heeft vakantie en de GroenLinks fractie dus ook. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer en bedanken onze leden en andere betrokkenen hartelijk voor alle raad en daad waarmee zij ons het afgelopen jaar hebben geholpen. Want er is het afgelopen jaar veel gedaan en zonder de inzet van onze leden was dit nooit gelukt.

lees meer

03-09-2010 -

Discussie Noordwest Tangent 15 september

GroenLinks Enschede nodigt u uit voor een discussie over de Noordwest Tangent op woensdag 15 september met onder meer: Hans van Agteren (wethouder verkeer), Kees van Ast (college van bestuur Universiteit Twente) en Robin Wessels (raadslid GroenLinks).

lees meer

06-08-2010 -

Vragen over regels die rondom een WK voetbal moeten worden ingevoerd

Naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid Afrika was er veel onduidelijkheid over wetgeving die in opdracht van de FIFA zou zijn ingevoerd. O.a. de 'Bavariameisjes' zouden mogelijk zijn gearresteerd op basis van speciaal voor het WK ingevoerde regels. Naar aanleiding hiervan rees de vraag of er, indien Nederland en België het WK toegewezen krijgen, ook hier in opdracht van de FIFA speciale wetgeving zou worden ingevoerd.

lees meer

06-08-2010 -

Vragen over het korten van de bijstandsuitkering in overmachtsituaties

TC Tubantia van maandag 26 juli 2010: Gekort op bijstand door aswolk. Een Enschedese uitkeringsgerechtigde is door de gemeente op zijn uitkering gekort wegens een te lang verblijf in het buitenland. Uit het krantenbericht blijkt dat hierbij sprake was van overmacht.

lees meer

15-09-2010 -

GroenLinks Enschede stelt mondelinge vragen over de kamernood

In het hele land hebben studenten te maken met kamernood. De aantallen eerstejaars zijn dit jaar hoger dan verwacht, waardoor het probleem zich dit jaar ook in Enschede voordoet. Studenten hebben op dit moment nog volop met de kamernood te maken en hopen op een snelle oplossing.

lees meer

15-09-2010 -

GroenLinks Enschede stelt vragen over optoppen Zuidmolen

In de Tubantia van 8 september staat een artikel over de Zuidmolen, waarin wordt geschreven dat het optoppen met 4 lagen door de gemeente, vanwege de stedenbouwkundige structuur, onwenselijk wordt geacht. Na optopping van de Zuidmolen met 4 lagen zal een bouwhoogte van in totaal ruwweg 30 meter ontstaan. GroenLinks ziet wel ruimte om, in ieder geval aan de Boulevard-zijde, optoppen van de Zuidmolen mogelijk te maken.

lees meer

10-09-2010 -

Vredesweek 2010: 19 t/m 23 september

Enschede voor Vrede is in 1996 opgericht door verschillende mensen die landelijk of plaatselijk actief zijn binnen de vredesbeweging. Het doel van Enschede voor Vrede is om het vredeswerk onder de aandacht van de Enschedese bevolking te brengen. Dat doet ze sinds haar oprichting onder andere door het organiseren van een veelzijdig programma voor de vredesweek.

lees meer

17-09-2010 -

Kwaliteit openbare ruimte gebaat bij tijdelijke invulling braakliggend terrein

GroenLinks heeft regelmatig gewezen op braakliggende terreinen in de stad en de voordelen van tijdelijke invulling hiervan. Afgelopen voorjaar nog plantte enthousiaste GroenLinksers bloemen op zo’n terrein aan de Deurningerstraat. Met de stadscamping op het Connexxion-terrein voor festivalgangers van Gogbot-bezoekers en de moestuin die in Stadsveld wordt aangelegd lijkt het er op dat het GroenLinks initiatief een serieus vervolg krijgt. Met de gedachte om buurtbewoners te betrekken bij de openbare ruimte in hun buurt, kan dit nog interessante resultaten opleveren en dat zou mooi zijn.

lees meer

17-09-2010 -

GroenLinks vindt criteria klimopbanen te ruim en doelstellingen verkeerd

GroenLinks maakt zich zorgen over WWB-cliënten met een klimopbaan. In de stedelijke commissie van afgelopen maandag moest wethouder Koomen zich verantwoorden over het jaarverslag Werk & Bijstand. Het verslag, gevat in een blits krantje, zou er volgens de wethouder niet voor bedoeld zijn een discussie te voeden over wat er beter kan. De commissie dacht daar gelukkig anders over. Bij het jaarplan 2011 beloofde wethouder Koomen, zou de gemeenteraad het hoe en waarom van haar beleid wel gaan ontdekken, en voor volgend jaar beloofde ze weer een nuttig jaarverslag.

lees meer

17-09-2010 -

Noordwest-tangent geen oplossing

Afgelopen woensdag organiseerde GroenLinks een discussieavond over de Noordwest-tangent. Zowel voor als tegenstanders zaten aan tafel en waren in de zaal vertegenwoordigd. De meningen zijn echter niet veranderd. Voor- en tegenstanders konden elkaar niet van hun standpunten overtuigen. GroenLinks blijft tegenstander van een weg waarvan het nut zeer beperkt is, de kosten hoog en de aanslag op ons groene buitengebied groot.

lees meer

29-09-2010 -

Coalitie dreigt zwaksten uit het oog te verliezen

Afgelopen maandag werd duidelijk dat de coalitie het armoedebeleid van de gemeente ter discussie wil stellen. Dat naar aanleiding van door het College aangedragen mogelijkheden voor bezuinigingen op het armoedebeleid: het stopzetten van de eenmalige uitkering voor gehandicapten en een stevige korting op de bijzondere bijstand.

lees meer

01-10-2010 -

Regeerakkoord: weinig vernieuwend

Gisteren is het regeerakkoord VVD-CDA en daarnaast het gedoogakkoord VVD-CDA-PVV gepresenteerd. Na het lezen van de stukken overheerst vooral het gevoel dat er niet wordt hervormd, nauwelijks over de toekomst wordt nagedacht en er geen antwoord komt op de crisis. Wel zijn er diverse rechtse stokpaardjes in het akkoord te vinden.

lees meer

01-10-2010 -

Verkoop Essent: het venijn zit in de staart

GroenLinks was vorig jaar fel tegen de verkoop van overheidsaandelen Essent aan het Duitse RWE. Niet alleen omdat RWE een gigant is in stroom uit kolen, maar evenzeer omdat het zich wil toeleggen op de productie van kernenergie in Nederland. De Essent miljoenen die op de rekening zijn bijgeschreven, steken schril af bij de ontwikkelingen die we in de komende periode kunnen verwachten. Rutte I zal de productie van duurzame energie veel te weinig stimuleren en die van kernenergie juist wel.

lees meer

01-10-2010 -

Fietser centraal op de Gronausestraat

Dinsdag wordt in de stadsdeelcommissie oost gesproken over de herinrichting van de Gronausestraat. Nadat deze herinrichting was uitgevoerd kwamen er vele klachten van omwonenden en weggebruikers. De situatie is op veel punten onduidelijk. Fietsers voelen zich op de rijbaan onveilig en verkiezen het trottoir wat weer tot irritatie van winkeliers en voetgangers leidt. Het plein voor de Albert Heyn lijkt soms wel het Wilde Westen, waar het recht van de sterkste of brutaalste weggebruiker geldt.

lees meer

06-10-2010 -

Voortgang duurzame inzet Twence

Het is al weer een poos geleden dat in de Enschedese raad werd besloten om de aandelen Twence in bezit te houden. Hiermee was een meerderheid voor behoud van de aandelen in de Regio een feit. Een heugelijk feit volgens GroenLinks, want hiermee is efficiënte en op de toekomst gerichte afvalverwerking met een ambitieus duurzaamheidprogramma bij het eigen regionale bedrijf mogelijk en wordt voorkomen dat met het regionale afval nodeloos lange afstanden wordt gereisd.

lees meer

07-10-2010 -

GroenLinks op werkbezoek bij Humanitas

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op werkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in de stad. Vrijdagochtend 8 oktober gaan de raadsleden van GroenLinks op bezoek bij Humanitas.

lees meer

08-10-2010 -

Stadsdebat over WK voetbal

Op vrijdag 8 oktober organiseert de TC Tubantia een stadsdebat over het WK Voetbal in MAC Berlijn. Sprekers tijdens het debat zijn GroenLinks raadslid Robin Wessels, burgemeester Den Oudsten en Leon ten Voorde, FC Twente-watcher voor de TC Tubantia.

lees meer

29-10-2010 -

30 oktober: Nacht van de Nacht

Op 30 oktober 2010 wordt de zesde Nacht van de Nacht gevierd. Ook dit jaar zijn er in iedere provincie vele ‘duistere’ activiteiten te beleven, voor jong en oud. Tal van gemeenten en bedrijven nemen ook dit jaar weer deel aan de Nacht van de Nacht. In heel het land zullen honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting doven.

lees meer

15-10-2010 -

Geen noodzaak voor ontwikkeling Vaneker

In het kader van de verminderde vraag naar woningen worden diverse woningbouwprojecten uitgesteld. Eén van de meest besproken projecten is het Vaneker. Kort geleden werd in de stadsdeelcommissie Noord een evaluatie besproken betreffende de pilot met uitgifte van de eerste kavels. Deze uitgifte liep zeer moeizaam. Op de 3 landhuiskavels ligt elk een optie, van de 8 'Twentse Erf' kavels zijn er slechts 2 in optie. Geen enkele kavel is tot nu toe daadwerkelijk verkocht.

lees meer

15-10-2010 -

Invloed rijksbezuinigingen duidelijk voelbaar bij de DCW

De komende periode staat de DCW voor een spannende periode, weten we sinds prinsjesdag. Een teruglopende opdrachtenportefeuille (dus te weinig eigen inkomsten), rijksbezuinigen en een teruglopend participatiebudget via de gemeentebegroting, maken dat de DCW voor een grote klus komt te staan: het werk blijven doen met minder geld.

lees meer

15-10-2010 -

Grondbedrijf uitgewerkt, maar college vernieuwt niet

Maandag discussieerde de raad over de prioritering van de bouwplannen in Enschede en over maatregelen om het grondbedrijf weer in de plus te krijgen. Het Vaneker en Boswinkel waren plannen die terecht aandacht kregen binnen deze discussie.

lees meer

12-11-2010 -

Nazorg aan ex-gedetineerden

De nazorg aan ex-gedetineerden is sinds 2004 een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en Justitie. Dat is een goede zaak. Het blijkt namelijk dat ongeveer 70% van de volwassen ex-gedetineerden binnen 6 jaar opnieuw in de fout gaat.

lees meer

05-11-2010 -

GroenLinks Enschede richt sociaal economische werkgroep op

GroenLinks Enschede-Haaksbergen kent op dit moment twee werkgroepen: Fysiek en Zorg & Welzijn. GroenLinks Enschede wil daar een sociaal-economische werkgroep aan toegevoegen, om onder meer de hieronder genoemde vragen van een nog steviger GroenLinks antwoord te voorzien. Weet u iets van deze onderwerpen en hebt u zin om mee te werken aan het voorbereiden van discussiestukken en het bedenken van zinvolle actie? Meld u dan aan!

lees meer

12-11-2010 -

GroenLinks op wijkbezoek in Velve-Lindenhof

De fractie van GroenLinks Enschede gaat regelmatig op wijkbezoek. GroenLinks wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt in de stad. Woensdagmiddag 17 november bezoeken de raadsleden van GroenLinks de wijkcoaches in Velve-Lindenhof en laten zich informeren over het verloop van de hersructurering.

lees meer

12-11-2010 -

Schrap bezuinigingen bomenbeleid en handhaving buitengebied

Onder de vele bezuinigingen die in de programmabegroting zijn opgenomen, worden ook twee relatief kleine bezuinigingen genoemd, met echter wel een grote invloed op de groene kwaliteiten van stad en buitengebied. Het gaat om een bezuiniging van €15.000 op vergunningverlening en handhaving bomen, en een bezuiniging van €70.000 op handhaving flora en fauna. GroenLinks wil deze bezuinigingen schrappen, en zal hiervoor tijdens de behandeling van de programmabegroting een voorstel indienen.

lees meer

12-11-2010 -

Wel Raadscommissie, geen Raad van Toezicht op “Area Development Twente” (ADT)

Het is cruciaal om bij een groot risicovol project als de gebiedsontwikkeling van Luchthaven Twente e.o., toezicht en controle zo goed mogelijk te organiseren. Dat was onze inzet in de afgelopen weken, bij de behandeling van het voorstel voor een Gemeenschappelijke Regeling (GR) met Provincie Overijssel.

lees meer

12-11-2010 -

Enschede doet

De raad gaat maandag in debat over de begroting voor het komende jaar. Een pak papier van indrukwekkend formaat, want: Enschede doet veel. Enschede doet, zeggen we dan ook tegen dit stuk. Keuzes voor deze begroting werden eerder al gemaakt in de Kadernota, u raadt het al: Enschede kiest. Die keuzes waren niet de onze: de gemeente gaat vooral investeren in stenen. Onderwerpen als de zorg en het onderhoud van de openbare ruimte, bij uitstek taken van de overheid, worden steeds meer aan de bewoners zelf overgelaten.

lees meer

26-11-2010 -

Een fatsoenlijk bestuur behandelt werklozen met respect

De invloed van de gemeente op het aantal werklozen, is beperkt. Maak het ondernemers zo goed mogelijk naar de zin en steun een duurzame economische ontwikkeling zodat het aantal arbeidsplaatsen toeneemt. De regio aantrekkelijk maken - door te investeren in (internationaal) onderwijs, cultuur en natuur, duurzame bedrijventerreinen, bereikbaarheid, innovatiebeleid, woonbeleid - is belangrijk voor de ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen dat we hier hebben. De gemeente kan werklozen niet beter helpen dan door arbeidsplaatsen te creëren.

lees meer

26-11-2010 -

Wel of geen fascist is niet de vraag

Kort geleden werd ik op het Ei van Ko aangesproken door mijn oude buurman. Een vriendelijke en ernstige man, die in de oorlog in Joegoslavië veel heeft meegemaakt. Hij vroeg me of ik nog steeds actief ben in de politiek en wilde mij waarschuwen. Hij maakte zich ernstige zorgen over Nederland; de sfeer onder de mensen, de crisis en de opkomst van de PVV. Hij herkende het precies van zijn tijd in het voormalig Joegoslavië, de periode in aanloop naar de vreselijke oorlog daar.

lees meer

26-11-2010 -

Grondoverdracht luchthaventerrein geen reden tot feest

Op woensdag 1 december is de kick-off van de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente & omgeving. Het Rijk draagt op deze dag de grond officieel over aan provincie Overijssel en gemeente Enschede. Dit gebeurd met een feestje op het luchthaventerrein. ‘Een belangrijke dag voor Twente, de start van een nieuw begin’ klinkt het opgetogen.

lees meer

26-11-2010 -

Wethouder 180 graden gedraaid inzake bomenbeleid

Ondanks fors protest van de oppositie, vergezeld van een tweetal amendementen, vonden de coalitiepartijen het noodzakelijk om in de programmabegroting een (kleine) bezuiniging op bomenbeleid op te nemen, met als gevolg dat vrijwel alle bomen in Enschede vogelvrij zijn verklaard. Wethouder van Agteren, die nu met het bezuinigingsvoorstel kwam, was in de vorige periode als raadslid fel voorvechter voor de bomen.

lees meer

17-12-2010 -

WK niet in Enschede

Na maandenlang wachten, is op 2 december bekend geworden welke landen het WK voetbal in 2018 en 2022 mogen organiseren. Rusland en Qatar zijn als ‘winnaars’ uit de bus gekomen. Een hele opluchting, want het (financiële) risico was te groot.

lees meer

17-12-2010 -

Werkloosheid te lijf met opleidingen en (groene) werkgelegenheid

Onze gigantische werkloosheid van 14% baart iedere fractie in de gemeenteraad grote zorgen. Hoge werkloosheid is een structureel probleem dat alles te maken heeft met het textielverleden van Enschede. De economische structuur van Twente moet nog steeds worden versterkt om de achterstand in te lopen. Dat is een zware verantwoordelijkheid voor de Twentse gemeenten en voor Enschede in het bijzonder, wegens het hoge aantal werkloze bijstandsontvangers: een groep die vaak in langdurige en diepe armoede leeft.

lees meer

17-12-2010 -

Bomen toch beschermd, BBE als enige tegen motie

In de vorige nieuwsbrief schreef ik al over de 180 graden draai die Hans van Agteren (BBE) had gemaakt in zijn visie op bomenbeleid. Als raadslid voor Burgerbelangen was hij in de vorige periode fel tegen iedere verruiming van de kapvergunning, als Wethouder stelde hij bij de programmabegroting voor om de kapvergunning vrijwel helemaal af te schaffen.

lees meer

17-12-2010 -

Gelukkig werkgeversjaar?

Het afgelopen jaar heette een werkgeversjaar te zijn: kerst en oud en nieuw vallen in één weekend en leveren daardoor geen extra vrije dagen voor werknemers op. Ik weet niet meer waar ik dit las, maar hierop aanvullend stond in hetzelfde artikel dat het komende jaar een nóg beter werkgeversjaar wordt: nieuwjaarsdag, eerste kerstdag én Koninginnedag vallen in het weekend en 5 mei is een werkdag!

lees meer

17-12-2010 -

De betekenis van Mahatma Gandhi voor vandaag

Op zaterdag 29 januari om 15:00 uur kunt u in de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat 15 een lezing bijwonen door dr. Hans Feddema over Gandhi. De toegang is gratis.

lees meer

Terug