linksvoor                             15  FEBRUARI 2013
 

Luchthaven geen kwestie van willen is kunnen

GroenLinks vindt dat de mislukte aanbesteding en de gemeenteraad niet serieus worden genomen door het College van B&W. Nog voordat de politiek over de mislukte aanbesteding heeft kunnen oordelen ligt er al een overeenkomst met Dik Wessels. Tal van onafhankelijke wetenschappers hebben de politiek gewaarschuwd en nu zegt in het ADT-onderzoek naar de mislukte aanbesteding ook de markt: wij hebben geen bieding gedaan want de marktpotentie van een luchthaven in Twente is niet bewezen. De garantstellingen, het gratis gebruik en de staatssteun – GroenLinks vindt dat de politiek opnieuw moet bepalen of ze daar achter kan staan. De belastingbetaler loopt het risico voor vele tientallen miljoenen het schip in te gaan en ziet een zeer waardevol gebied verkwanseld.

In de pers en op internet blijkt dat er mensen zijn die denken dat de luchthaven een kwestie van kiezen is, of van: willen is kunnen. Ondernemers hebben het over nut en noodzaak van de luchthaven, alsof de politiek de komst van een luchthaven heeft tegengehouden en een ondernemer zonder staatssteun een luchthaven kan exploiteren. Deze mensen help ik graag uit de droom: de politiek wil in meerderheid heel graag een luchthaven en laat de belastingbetaler zich daarvoor diep in de schulden steken. Desondanks is het nog steeds niet gelukt.

Jelle Kort (j.kort@enschede.nl)

 

Duurzaamheid leeft maar financiering blijft veelal bottleneck

Afgelopen maandag was er in het stadhuis een Opinie053-bijeenkomst over duurzaamheid. Een avond waarop diverse burgers en bedrijven hun initiatieven tot verduurzaming toelichtten. Voorafgaand aan deze avond lanceerde GroenLinks het idee om in Enschede een keurmerk duurzaam ondernemen in te voeren, maar ook op de avond zelf leverde interessante inzichten op. Wat in ieder geval duidelijk werd is dat duurzaamheid als thema steeds meer leeft, zowel onder bewoners als bedrijven.

Eén van die bewoners is Agnes Haveman, door het tv-programma Klus je Rijk nu een bekend Enschedese. Ze vertelde enthousiast hoe ze haar jaren-30 woning vergroent. Een dak vol zonnepanelen, veel isolatie en toepassing van de nieuwste technieken moeten ervoor zorgen dat haar woning, die energielabel F had, energieneutraal wordt. Een prachtig voorbeeld dat hopelijk veel inwoners zal inspireren ook hun woning aan te pakken.

Robin Wessels (r.wessels@enschede.nl)

 

Werkbezoek van Linda Voortman in Enschede  

Op vrijdag 8 februari was het GroenLinks kamerlid Linda Voortman voor een werkbezoek in Enschede. Linda was ’s morgens bij de frontlijnsturing en bezocht ’s middags het zorgcentrum de Posten. ‘s Avonds was er een politiek café in de fabrieksschool, waar niet alleen GroenLinks leden, maar ook andere geïnteresseerden van harte welkom waren.

Het bezoek begon in het Stadskantoor waar we gastvrij ontvangen werden. Aan de hand van een presentatie werden we meegenomen in de wereld van de wijkcaoches. Eén gezin, één hulpverlener en één plan is het uitgangspunt. Hierdoor kan er veel geld en energie bespaard worden doordat een gezin dat hulp nodig heeft niet met veel verschillende hulpverleners van doen heeft.

Tiny Hannink (t.hannink@enschede.nl)

 

Over deze nieuwsbrief

Contactgegevens van de fractie en het afdelingsbestuur van GroenLinks Enschede zijn te vinden op onze site http://www.groenlinksenschede.nl/start/contact/.

Wilt u zich aanmelden voor een abonnement op LinksVoor, of u juist afmelden, doe dat dan door een mail te sturen naar info@groenlinksenschede.nl.

Reacties en suggesties voor de nieuwsbrief zijn ook welkom op dat adres.