LinksVoor

De LinksVoor is de electronische nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie. Deze komt 1 à 2 keer per maand uit. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@groenlinksenschede.nl

Hieronder vindt u de meest recente artikelen die voor de LinksVoor zijn geschreven.

De Wissel is een school voor voortgezet onderwijs, voor leerlingen die gemakkelijker met hun handen werken dan met hun hoofd. Zij zijn gebaat bij veel praktijk onderwijs en hun onderkomen moet daaraan voldoen. Er werden voor het voortgezet onderwijs drie grote UFO’s gebouwd en er kwam een nieuw gebouw voor het praktijkonderwijs van het Bonhoeffer, maar de Wissel bleef in haar oude onderkomen.

Er is in de raad al verschillende keren gesproken over de huisvesting van de Wissel. Ik ben eens gaan kijken hoe deze school erbij staat. Het schoolgebouw ligt in Stadsveld, een stil plekje tussen veel bebouwing. Ik werd met open armen ontvangen en hoorde dat de school al 15 jaar bezig is met zoeken naar een nieuw onderkomen. Vanaf 2004 staat er al geld gereserveerd, maar nog steeds is het niet tot nieuwbouw gekomen.

We gaan de school rond. Het is rustig, veel leerlingen zijn deze middag op hun stageplek, anderen zijn vrij. Maar de leerlingen die er zijn, groeten mij vriendelijk en een enkeling vraagt waarom ik daar ben. De leerlingen krijgen vooral ’s morgens theorie, dan kunnen zij zich het beste concentreren. ’s Middags volgt dan voor velen de praktijk, op school of op stage.

Het gebouw is oud en omdat er al zolang plannen zijn voor nieuwbouw, is er de laatste tijd niet meer aan gedaan dan het hoogst noodzakelijke. De isolatie is slecht, er is veel enkel glas. In de toiletten sluit de riolering niet goed af, ze ruiken niet fris.

Er is een prachtig binnentuintje, waar leerlingen praktijk ‘groen’ kunnen doen. Maar de praktijklokalen zijn klein, te klein om goede praktijkles aan een groep leerlingen te geven. De groepen moeten daarom erg klein zijn, wat fijn leert, maar waardoor het moeilijk is om de financiën rond te krijgen. Ook de keuken is te klein, al werken de leerlingen er twee aan twee. Dat terwijl deze leerlingen het juist moeten hebben van veel praktijk, daarvoor is de school nu niet meer voldoende toegerust. Ook de inspectie heeft laten weten dat het gebouw niet meer voldoet.

De leerlingen komen graag naar deze school. Er is veel vraag naar de leerlingen als werknemer; het zijn veelal trouwe werknemers die hard werken. Na de stage, waarbij de leerlingen zeer goed worden ingewerkt, kunnen ze vaak blijven. Vooral de leerlingen die opgeleid zijn bij metaal en hout, bij de dienstverlening en de horeca.

De Wissel wil graag samenwerken met Het Schip, school voor voortgezet onderwijs voor leerlingen met gedragsproblematiek. Samen in een gebouw zullen de praktijklokalen optimaal benut kunnen worden. Het Polaroidgebouw of de Mast kwamen hiervoor in aanmerking, maar helaas, de wethouder liet de raad weten dat de kosten hiervan te hoog zijn.

GroenLinks is van mening dat er na zoveel jaar, voor de school, de werknemers en de leerlingen snel duidelijkheid moet komen. Er is de laatste jaren terugloop van leerlingen. Dat kan komen omdat veel leerlingen en hun ouders kiezen voor het nieuwe gebouw van het Bonhoeffer.

GroenLinks vindt het terecht dat er iets te kiezen valt. Maar dat moet op grond van de geschiktheid van deze school voor deze leerling, niet omdat het ene gebouw zo oud is dat de school daarom afvalt. GroenLinks is van mening dat er voor de Wissel snel een goede huisvesting moet komen.

Agenda

Werkgroep Zorg & Welzijn
di 23 jan, 19.30 - Stadhuis

Fractieoverleg
wo 24 jan, 19.30 - Stadhuis

Werkgroep Fysiek
di 25 jan, 20.00 - Stadhuis

Huis-aan-Huisactie
za 27 jan, 13.00 tot 15.00 - Enschede
aanmelden bij: Brechje Maréchal

Opening campagnepand GroenLinks Enschede
za 27 jan, 16.00 - HUB

(Extra) Provinciale ledenvergadering
GroenLinks Overijssel

wo 31 jan, 19.45 - Het Centrum, Nijverdal

Meetup: Geen uitbreiding vliegveld Lelystad
met Jesse Klaver & Suzanne Kröger
di 6 feb, zaal open vanaf 19.00
aanvang 20.00 - 21.30 - Hedon, Zwolle

Een vrij land - Femke Halsema
do 15 feb, 20.30 - De Kleine Willem
Kaarten koop je hier

37e Congres GroenLinks
zo 25 feb, gehele dag
Topsportcentrum Rotterdam

 

 

 

 

 

Volg ons!

   

Archief

Op onze vernieuwde website zijn alle artikelen, moties, nieuwsberichten e.d. vanaf januari 2013 geplaatst.
Artikelen, moties en andere inhoud uit 2012 en eerder zijn te vinden op de gearchiveerde versie van onze oude website.